Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

 

Dit keer een vraag die opkwam naar aanleiding van de lezing over Hoogcontrast imaging techniques van dr Gilles Otten. En een boek over Afrika

 

We krijgen steeds meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van planeten.  Het begint allemaal warm, erg warm.  Bij het naar elkaar toe klonteren van protoplanetaire  brokjes komt kinetische energie vrij en  ook is er nog veel materiaal wat radioactief vervalt.  Jonge “aardse”  planeten zijn heet…  met een gesmolten oppervlak.  Omdat ze heet zijn kunnen ze met speciale technieken soms zichtbaar zijn. Ze stralen zelf ook nog zolang ze jong zijn. Bij het verouderen koelen ze af en worden minder zichtbaar.  (in infrarood) Er ontstaat een korst.

 

In de lavazee die ooit de hele aarde omvatte begonnen delen te stollen.  Van de eerste stolsels schijnen er in Afrika nog steeds een aantal aan de oppervlakte te liggen. ( zie Africa a biography of the continent van John Reader blz 10  ev.)  Nooit meer overspoeld door lava van vulkanische uitbarstingen, niet onder een continentale plaat geschoven of verdronken in zee.

 

De vraag is:  Hoe weten ze dat?  En  Zijn er elders op aarde ook nog van die oeroude gesteenten aan de oppervlakte?

 

Uw antwoorden zien wij graag verschijnen in onze mailbox.

De redactie van Metius Magazine