Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

 

Wat ons erg interesseert en waarvoor de werkgroep Weerkunde van Metius eens in de maand bij elkaar komt in buurthuis Oud Overdie, is het gezamenlijk bespreken van het weer in al zijn facetten, zoals het zich manifesteert in binnen en buitenland. Het afgelopen jaar stond de behandeling van het boek: Weerkunde, meteorologie voor iedereen, van Kees Floor als vast punt op de agenda. Nu zijn we begonnen met het boek: Inleiding tot de Algemene Meteorologie, van Zwart en Steenhuisen. Met het behandelen van deze boeken passeert door het jaar heen een variëteit aan meteorologische onderwerpen vanzelf de revue.
Verder bespreken we op zo'n avond allerlei onderwerpen buiten het boek om. Dit loopt uiteen van een evaluatie van het afgelopen zomer- of winterseizoen, de klimaatsverandering of actualiteiten zoals het aanbreken van het tornadoseizoen in Amerika. En soms kleurt iemand de avond met een eigen bijdrage op, bijgestaan met mooie foto's, een presentatie in power point of het uitzoeken van een documentaire om samen te bekijken. 
En vanzelfsprekend voorspellen we op de avond aan de hand van de KNMI weerkaarten ook het weer dat Nederland op de korte termijn te wachten staat. Erg leuk om de dagen erna te ervaren of de voorspelling uitkomt.
Onze excursie naar het ECN windturbinetestpark was de eerste buitenactiviteit.

Zo worden we langzaamaan steeds wijzer en natuurlijk ook steeds betere weeramateurs. Veel meteorologische voorkennis om met ons mee te praten is niet nodig. Interesse in het weer en een portie leergierigheid is voldoende. Als je belangstelling hebt dan ben je welkom bij de bijeenkomsten (in Buurthuis Oud Overdie, Kortenaearkade 23, 1813 SV Alkmaar, steeds op een woensdag van 20.00 tot 22.00 uur) waarvan je de data vindt aangekondigd in de agenda op de homepage van de Metius-site. De voorzitter is bereikbaar via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verder lezen?

Kees Floor: Meteorologie, weerkunde voor iedereen; klik hier


Van Zwart en Steenhuisen: Inleiding tot de Algemene Meteorologie;  klik hier


Link naar de KNMI weerkaarten aankomende 3 dagen: klik hier

  

 

 Serie over de wolkenhemel van Klaas Kroesen

1: De wolkenhemel

2: Middelbare bewolking

3: Lage bewolking

4 : Voorspellende wolken

 

 

Linkjes:

Het weer in Alkmaar

Het KNMI

Wettercentrale

Wunderground.com

Sat24