Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

 Kan je met een kralenketting en een paar stokken een maansverduistering voorspellen? (ingediend door Hans Dijkstra)

 

4500 jaar geleden bouwden onze voorouders een groot stenen complex in Stonehenge. De stenen waren zodanig opgesteld dat er zelfs maansverduiseringen mee konden worden voorspeld. Zou dat ook veel eenvoudiger
kunnen? Met twee stokken, een stoeptegel en een kralenketting kan het ook. Althans redenerend volgens William
H Calvin, auteur van "Hoe de sjamaan de maan stal"

 


We volgen even zijn verhaal. Als de aarde precies tussen zon en maan in staat dan moet dat te zien zijn aan de lokaties aan de horizon(azimuth) waar beiden opkomen resp. ondergaan ten tijde van volle maan. De lokatie van de waarnemer kan worden vastgelegd met een stoeptegel. Daar staat deze boven op. Vanaf die stoeptegel worden stokken geplaatst die de richtingen aangeven van de zonsopgang bij de zonnewendes. Een grote tuin (landgoed) of een flinke akker in de Wieringermeer helpen hierbij want dan is er vrij uitzicht op de horizon. .

Indien er zich een situatie voordoet zoals aangegeven in figuur met de kralenketting dan wordt de volle maan dat etmaal verduisterd. Je kan natuurlijk pech hebben op een dusdanige plaats op aarde te zitten dat de verduistering daar midden op de dag plaats heeft. Dan is er toch niets van te zien.


Vraag van de gek:
"Kan dit echt, klopt het allemaal en heeft iemand het ooit uitgeprobeerd?

Antwoord van een wijze Piet Cijsouw       MM 198  sep-okt 2013