Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Bestaan mini zwarte gaten wel echt??  ingebracht door Hans Dijkstra

 

Vraag van een gek:
Bestaan mini zwarte gaten eigenlijk wel?  In kernen van melkwegstelsels zitten hele grote .... Ook super zware sterren kunnen als zwart gat eindigen. Soms lees je in  krant over mini zwarte gaten. De laatste keer dat ik er over las was naar aanleiding van een zelfmoord. Een jonge vrouw in India had vernomen dat in Cern de nieuwe deeltjes versneller zou worden opgestart.  Er zou daardoor een mini zwart gat ontstaan wat de planeet zou verzwelgen. Ze vreesde het einde van de wereld en wilde dat niet mee maken. Voor mij zijn ideeën over kleine gaatjes erg interessant, vooral als ze helemaal pikzwart zijn.


Wie kan iets zinnigs zeggen over deze mini gaatjes?

 

Antwoord van een wijze        Hans Dijkstra      MM 199 Okt-nov 2013

Geen van de leden van Metius kwam met een antwoord.  Na ongeveer 1,5 jaar klom de vraagsteller zelf in de pen en gaf een antwoord:

Tja, als hersenspinsel bestaan er ook  kleine zwarte gaten! Wanneer de massa van de aarde in een knikker met een diameter van 1cm wordt geperst dan verandert onze planeet in zo’n gaatje. Hoe de materie er dan gaat uitzien en welke krachten er voor nodig zijn daarvan heeft niemand een idee. Kunnen dergelijke zwarte gaatjes het probleem van de donkere materie oplossen? Zolang we nog nooit verschijnselen hebben waargenomen die te verklaren zijn met piep kleine zwarte gaten moeten we ons aan dergelijke speculaties helemaal niet wagen. Mini zwarte gaten zijn grappige fantasieën , Die horen in thuis in Science Fiction verhalen of de Donald Duck