Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing: Vrijdag 30 november 2012

"Gravitatie"
door prof. dr. J. van den Brand

 

Samenvatting:
Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelt het bestaan van gravitatiegolven. Als massieve objecten in het heelal bewegen, dan veroorzaken ze rimpels in het Universum, die in werkelijkheid verstoringen zijn in het weefsel van ruimtetijd. De detectoren LIGO en Virgo speuren naar deze gravitatiegolven. Deze instrumenten zijn Michelson interferometers met 3 tot 4 km lange optische resonatoren in hun armen. 
In de lezing wordt een overzicht van het Virgo experiment gegeven, alsook een schets van toekomstige ontwikkelingen, zoals Einstein Telescope, een derde generatie observatorium voor gravitatiegolven.

Over de spreker:
Jo van den Brand (1954) studeerde natuurkunde in Amsterdam, waar hij in 1988 promoveerde op een onderwerp uit de kernfysica. Hij had daarvoor al geruime tijd gewerkt bij het NIKHEF, eveneens te Amsterdam. Van 1988 tot 1998 had hij researchaanstellingen in de Verenigde Staten. Na zijn terugkeer lag zijn werk deels bij het NIKHEF, deels aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 werd hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit.
Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de ruimte-tijd uit de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Hij is intens betrokken bij het VIRGO-experiment nabij Pisa in Italië aangaande interferentiepatronen veroorzaakt door zwaartekrachtsgolven.