Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Vrijdag 19 december 2014

"Metius houdt een open avond!"
door leden

 

Samenvatting
De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging "Metius" houdt op vrijdag 19 december 2014 een open avond. Alle geïnteresseerden in weer- of sterrenkunde zijn van harte welkom. Toegang gratis. Plaats: wijkcentrum "De Oever", Amstelstraat 1 in Alkmaar. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur.

Op de open avond zal de vereniging "Metius" een beeld geven van zijn activiteiten. Daartoe zijn er korte voordrachten over actuele zaken en over de vaste werkgroepen van de vereniging. Maar daarnaast is er voor de bezoekers ook ruim tijd om op een informele manier kennis te maken met leden van Metius. Een informatiefolder is natuurlijk ook beschikbaar.

Het inhoudelijk programma van de open avond is als volgt:

Wiebe Rinsema stelt (hardop denkend) het weerbericht voor de volgende dag samen. 

Henk Verbeek laat sterrenkundige instrumenten zien die uit bouwplaten zijn gemaakt. Speciale aandacht zal uitgaan naar een spectroscoop. Aan de hand van daarmee gemaakte "vingerafdrukken" van het licht kun je het verschil zien tussen bijvoorbeeld het licht van een gloeilamp, een TL-balk, een spaarlamp en een LEDlamp..

- De leenkijker van de vereniging kan tegenwoordig gekoppeld worden aan een PC om met de kijker snel over de hemel te kunnen navigeren. 

Reijer van den Brink
 legt uit waar dit toe kan leiden.

Arend Noordam geeft zijn persoonlijke indruk van de net voltooide vervolgcursus in de sterrenkunde, die hij als deelnemer heeft bijgewoond.

Halverwege de avond is er een ruime pauze (met koffie en thee in de zaal) waarin volop gelegenheid bestaat om kennis te maken met de vereniging, zijn leden en zijn activiteiten.

Metius verzorgt maandelijkse lezingen en verleent faciliteiten voor leden voor het doen van waarnemingen. Er is een sterrenwacht, een leenkijker en er kan via internet met een telescoop worden waargenomen. Verder heeft Metius een bescheiden bibliotheek en werkgroepen voor de bestudering van het weer en van de theoretische aspecten van de sterrenkunde. Er worden cursussen verzorgd op sterrenkundig gebied en groepsexcursies georganiseerd naar interessante bestemmingen, zoals een sterrenwacht, planetarium of meteorologisch instituut. Tenslotte is er een verenigingsblad, Metius Magazine, waarmee nieuws op verenigingsgebied en nieuwtjes in de weer- en sterrenkunde aan de leden worden doorgegeven.
Metius is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, die bestaat uit ruim 30 regionale organisaties en nog ca. 10 specialistische landelijke werkgroepen.