Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Vrijdag 27 februari 2015

"De oorsprong van planeten in ons zonnestelsel en rond andere sterren"
door dr. M.R. Hogerheijde

Samenvatting
Vier en een half miljard jaar geleden werden de planeten in ons zonnestelsel, inclusief de aarde, gevormd, tegelijk met de zon. In het laatste decennium zijn sterrenkundigen te weten gekomen dat planetenstelsels zoals het onze verre van uniek zijn. In tegendeel: de meeste sterren zijn vergezeld van een of meer planeten. Hoe zijn deze planeten ontstaan? In deze lezing wordt ingegaan op de vraag hoe minuscule stofkorreltjes in het heelal kunnen uitgroeien tot planeten. Wat bepaalt de uiteindelijke eigenschappen van de planetenstelsels die zo gevormd worden? Zijn sommigen van deze planeten geschikt voor leven zoals de aarde? Met grootste en modernste telescopen proberen sterrenkundigen antwoorden vinden op deze vragen.

 

 

Over de spreker
Michiel Hogerheijde promoveerde in 1998 aan de Universiteit Leiden, en was vervolgens werkzaam aan de universiteiten van Californië en Arizona in de Verenigde Staten. Sinds 2003 is hij universitair
(hoofd)docent in Leiden. Hij onderzoekt de vorming van sterren en het ontstaan van planeten rond deze sterren. Hij is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en bouw van de enorme "ALMA" telescoop in Chili.