Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing

Vrijdag 30 september 2016

"Het geheim achter El Niño & La Niña"
Door R.M. (Rob) Groenland MSc (KNMI)

Samenvatting
In het begin van de vorige eeuw waren de wetenschappers aan het kijken naar een periodiek terugkerende schommeling in het weer boven Indonesië en Australië. Uit het onderzoek in die tijd ontdekte men dat er een duidelijke samenhang aanwezig is tussen deze beide gebieden, een samenhang die men kan verklaren door de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer te bestuderen.
In deze lezing leg ik eerst uit hoe de normale wereldcirculatie werkt. Deze kennis hebben we nodig om El Niño te kunnen begrijpen. Aan de hand van beeldmateriaal en animaties laat ik de wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer zien. Zowel El Niño als zijn tegenhanger La Niña kunnen we nu verklaren. Ook besteed ik aandacht aan de verwachtingen aan de hand van wiskundige modellen. Natuurlijk mag de achter ons liggende zeer sterke El Niño niet ontbreken en gaan we uitgebreid in op de huidige (30 september 2016) La Niña: wat was en is de impact, en heeft dit ook invloed op ons weer in West-Europa?

Over de spreker:
Rob Groenland studeerde Meteorologie en Fysische Oceanografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en was vervolgens werkzaam als meteoroloog bij het particulier weerbureau Meteo Consult in Wageningen. Sinds 2005 is hij luchtvaartmeteoroloog en vakdocent meteorologie bij het KNMI in De Bilt. Tevens is hij nauw betrokken bij het onderzoek van meso-schaal-modellen in het veld van zware onweersbuien.