Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing

Vrijdag 27 januari 2017

"Water boven de aardatmosfeer"
Door prof. dr. H.J. Habing

Samenvatting
Buiten de aarde komt water alleen voor in de vorm van gas (waterdamp, stoom) of vaste stof (ijs). Vloeibaar water is nergens aan het oppervlak van hemellichamen te vinden.
We vinden water in ons zonnestelsel op de Maan, vroeger op Mars, op enkele manen (Europa, Enceladus) en tenslotte heeft Pluto machtige ijsbergen. Water komt ook voor in de atmosferen van de koelste sterren (M-sterren) en van bruine dwergen. Ook in disintegrerende rode reuzen komt ijs voor en soms misschien waterdamp.
In donkere wolken in een sterrenstelsel als de Melkweg komt ijs voor maar ook waterdamp. Tijdens de vorming van sterren is ijs aanwezig en misschien ook wel bij de vorming van planeten. Maar voorzover de aarde ooit bedekt is geweest door ijs of water, is dat allemaal verdampt voordat de aarde bewoonbaar werd. 
Dus: waarom heeft de aarde dan nu zoveel water?

Over de spreker:
Harm Habing is emeritus hoogleraar astrofysica van de universiteit Leiden. Hij functioneerde als Mission Scientist voor de IRAS satelliet (1983) en voor de ISO satelliet (1993), hij was wetenschappelijk directeur van de Sterrewacht Leiden en hoofdredacteur van het sterrenkundig vaktijdschrift 'Astronomy and Astrophyics'. Hij schreef twee boeken over de geschiedenis van de sterrenkunde. Hij houdt er van om les te geven en lezingen te houden.