Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing

Vrijdag 19 mei 2017

"Noorderlicht als de zon rustig is"
Door dhr. Rob Stammes

Samenvatting
Rob Stammes is met zijn vrouw Threes eigenaar van het Polar Light Center in het dorpje Laukvik op de Lofoten in Noorwegen. Hun verblijf daar is in 2005 begonnen met het uitvoeren van een twee jaar durende verbouwing. De grote zaal waar de noorderlichtpresentaties gehouden worden en de twee 2-persoons gastenkamers met zicht op het Noorden werden ingericht. Doel van het centrum is om gasten de gelegenheid te geven het Noorderlicht te ervaren en meer over dit fenomeen te leren. 
Veel mensen denken dat, wanneer de zon in een rustige fase van zijn 11-jarige cyclus verkeert, het Noorderlicht nauwelijks voorkomt. Maar in de verre Noordelijke regionen is de waarheid anders. Daarom zal de lezing ingaan juist op het Noorderlicht bij de rustige zon. Er zullen veel beelden te zien zijn; die zijn alle door Threes gemaakt. En er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Over de spreker: 
Rob Stammes is begonnen als elektronisch instrumentmaker en heeft gewerkt bij de Rijkswerf in Den Helder. Vanaf maart 1989 is hij geïnteresseerd in het Noorderlicht en via zelfstudie, het gebruik van zelfontwikkelde instrumenten en veel praktijkervaring heeft hij zijn deskundigheid in dit natuurverschijnsel opgebouwd. Hij is lid geweest van Metius tot zijn vertrek naar de Lofoten, maar hij heeft ook een lange staat van dienst bij de werkgroep Zon van de KNVWS. In 2003 werd hem door de KNVWS de Van der Bilt-prijs uitgereikt, een prijs ingesteld om actieve amateurs op weer- en sterrenkundig gebied te eren.