Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Op vrijdag 29 maart aanstaande gaan we weer verder met ons lezingenprogramma. Die avond wordt er een voordracht gehouden door Cees Ooms met de titel:

 

Space Weather en het Noorderlicht

 

Zoals gebruikelijk is deze bijeenkomst van 20.00 tot 22.00 uur in het Wijkcentrum "Thuis in Overdie", Van Maerlantstraat 10, 1813 BH Alkmaar.

Toegang voor Metiusleden gratis, voor anderen Euro 6,-.

 

Hier de lezing in pdf

Tekst en uitleg

LezingOomsFoto2

 

De lezing begint met het Ruimteweerbericht van de dag van de lezing, 29 maart 2024, en de mogelijke effecten daarvan op het leven op aarde en in de ruimte. Hierbij gaat het over de verschillende door de zon uitgezonden soorten straling en de manier waarop de atmosfeer en het magnetisch veld van de aarde daarop reageren. De relevante processen op de zon én in de omgeving van de aarde worden besproken. Magnetische recombinatie is daarbij een belangrijk onderwerp. De werking van het Noorderlicht wordt uitgelegd. Ook is er aandacht voor de rol van belangrijke wetenschappers en de satellieten die in gebruik zijn. Ruimteweerberichten, waarbij het er wat heftiger aan toe ging dan normaal het geval is, worden doorgenomen. Aan het eind van de lezing wordt een methode toegelicht waarmee bepaald kan worden of er een kans is om Noorderlicht in de omgeving van de Poolcirkel of in Nederland te zien. Om de lezing te kunnen volgen is wat basiskennis van natuurkunde en/of interesse in technische onderwerpen wenselijk.

 

 

LezingOomsPortret

Cees Ooms (1951) is getrouwd en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Na zijn opleiding HBS-B, HTS Chemische Techniek en HTS Bedrijfskunde en na de militaire dienst is hij gaan werken in de industrie bij de R&D afdeling van een groot bedrijf. Daarna vervulde hij managementfuncties in productie, veiligheid/milieu en automatisering. Later is hij overgestapt naar kleinere bedrijven en tot zijn pensioen met veel plezier, in een internationale omgeving, als operations manager in de procesindustrie. In 2002 is hij begonnen met astrofotografie: hoge resolutie maan- en planeetfotografie, deep-sky, H-alpha opnamen van de zon en spectroscopie. In 2014 nam hij een spectaculair Noorderlicht waar in Noorwegen. Bij het uitzoeken hoe Noorderlicht ontstaat kwam hij vanzelf terecht bij het Ruimteweer en zo kreeg hij er weer een nieuwe hobby bij. Inmiddels heeft hij 12 keer het Noorderlicht gezien (Noorwegen, IJsland en Nederland).