Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Op vrijdag 26 januari 2024 gaan we verder met ons lezingen-programma. Die avond wordt er een voordracht gehouden door Rudy Wijnands met de titel:

 

Zeer snel-variabele objecten in het optische heelal

 

 

Zoals gebruikelijk is deze bijeenkomst van 20.00 tot 22.00 uur in het Wijkcentrum "Thuis in Overdie", Van Maerlantstraat 10, 1813 BH Alkmaar.

Toegang voor Metius-leden gratis, voor niet-leden Euro 6,-.

 

 

LezingWijnandsFoto

 

Tijdsdomein sterrenkunde houdt zich bezig met hoe astronomische objecten variëren in de tijd. Deze variatie is waargenomen op alle tijdschalen, van milliseconde tot aan decennia, en op elke elektromagnetische golflengte, van radio tot aan gammastraling. Echter, soms is het technisch zeer moeilijk om deze variatie te bestuderen zoals in het onderzoek naar zeer snelle (tijdschalen van seconden) optische variabiliteit in astronomische objecten. Tijdens deze lezing zal Rudy Wijnands uitleggen welke verschijnselen we in dit onderzoeksveld kunnen bestuderen (reikend van zeer  kortstondige vlammen op normale sterren tot de extreme explosies die plaatsvinden als zware sterren ineenstorten of die plaatsvinden bij samensmeltende neutronensterren) en wat de technische uitdagingen zijn. Ook zal hij bespreken hoe we de laatste jaren grote sprongen voorwaarts hebben gemaakt en wat de toekomstige ontwikkelingen zullen zijn.

 

 

LezingWijnandsFotoWijnands

(foto genomen door Dirk Gillisen)

 

Rudy Wijnands is in 1990 begonnen met de studie sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden. Na  het afronden van zijn studie in december 1994, ging hij verder als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam alwaar hij in februari 1999 gepromoveerd is. Daarna heeft hij 4,5 jaar in het buitenland gewerkt als onderzoeker;  eerst 3 jaar in de VS en daarna 1,5 jaar in Schotland. Sinds januari 2004 is hij weer werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam als docent en onderzoeker, en sinds 2017 ook als professor. Tijdens zijn hele carrière heeft zijn onderzoek zich geconcentreerd op extreme astrofysische verschijnselen, zoals neutronensterren en zwarte gaten, en ook exploderende sterren.