Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Kosmologie"   Hans Klein Woud  26 april 2019

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00.

 Klik hier voor de lezing in pdf

Samenvatting

 

Een babyfoto van het heelal

De mensheid probeert al sinds haar bestaan zich een beeld te vormen van het heelal. Dat beeld bleek steeds onjuist te zijn en moest herhaaldelijk verbeterd worden. Thans denken we dat we het een beetje begrijpen, maar is dat ook echt zo?    
Volgens de huidige visie is het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstaan met de zogenaamde “Big Bang” oftewel de “Oerknal”. Vanaf dat moment expandeert het heelal vanuit het “niets” tot zijn huidige enorme omvang. De verschillende fasen daarvan worden besproken. Recent is ontdekt dat de uitdijing niet vertraagt maar juist versnelt. 
Het heelal bestaat voor slechts 5 % uit gewone materie. Dat is de grondstof van alles wat wij kennen: sterren, planeten, mensen. Daarnaast is er 25 % donkere materie, die nodig is om sterren te laten ontstaan. Maar helaas: we begrijpen niet wat donkere materie is. Verder is er 70 % donkere energie, die verantwoordelijk is voor de versnellende uitdijing. Maar weer: wat is donkere energie?

 

De spreker:

 

Hans Klein Woud is werktuigkundig ingenieur en werkte 20 jaar bij een maritiem ontwerpbureau. Daarna was hij 20 jaar actief aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn pensionering studeerde hij een aantal jaren Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Hij is sinds twee jaar voorzitter van Metius.