Lezing "Radiozoektocht naar het Kosmisch Web" op vrijdag 26 mei a.s.
Vrijdag 26 mei a.s. zal Martijn Oei van 20.00 - 22.00 u een lezing geven over "Radiozoektocht naar het Kosmisch Web" in wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8 in Alkmaar. Toegang niet-leden € 6,00.
De Lezing:
In de afgelopen decennia is duidelijk geworden dat het heelal gemagnetiseerd is van planetaire tot op kosmologische schaal. Magneetvelden spelen bovendien een cruciale rol, in de vorming van sterren en in het beschermen van planeetatmosferen tegen erosie door sterrenwinden. Zo maakt het geomagnetische veld leven op Aarde op lange termijn mogelijk. Waar de magneetvelden van planeten, sterren, hele sterrenstelsels en zelfs het ijle intergalactische medium vandaan komen, is op dit moment nog een raadsel. Volgens sommige sterrenkundigen wijst de wijdverbreidheid van het magnetisme, zowel in ruimte als in tijd, erop dat magnetogenese al vroeg in de geschiedenis van het heelal plaats gevonden moet hebben. In dat geval zouden de filamenten van het Kosmische Web nog sporen van die vroege magnetisatie in zich moeten dragen. In deze lezing bespreken we een zoektocht naar magneetvelden in het Kosmische Web, door de ogen van radiotelescopen, die van alle sterrenkundige instrumenten misschien wel het meest geschikt zijn om magnetisme te bestuderen. Ten slotte zullen we aandacht besteden aan de verrassende nieuwe hypothese dat reuzenradiostelsels het heelal gemagnetiseerd hebben.
De Spreker:
Martijn Oei groeide op in Oegstgeest en Leiden, en was al jong geboeid door de natuur op Aarde en daarbuiten. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde in Leiden, toegepaste wiskunde in Cambridge, en keerde vervolgens terug naar Leiden voor een promotieonderzoek in de radiosterrenkunde en kosmologie onder begeleiding van dr. Reinout van Weeren en prof. Huub Röttgering. Dit Leidse team, in samenwerking met wetenschappers uit Duitsland, Engeland en Frankrijk, vond vorig jaar een reuzenradiostelsel van meer dan 16 miljoen lichtjaar lang: het grootste samenhangende object dat ooit gevonden is. Martijn promoveert later dit jaar. In de herfst start hij als postdoctoraal onderzoeker aan Caltech in Los Angeles, waar hij de zoektocht naar de oorsprong van het magnetisme zal voortzetten.