Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Op vrijdag 31 maart 2023 zal prof. dr. Huib Jan van Langevelde een lezing geven over "De Foto van het Superzware Zwarte Gat in het centrum van de Melkweg" 

 

Klik hier voor de lezing in pdf formaat

 

De Lezing:

De “Event Horizon Telescope” (EHT) maakt het mogelijk om zwarte gaten waar te nemen op millimeter golflengtes en met een resolutie van een paar micro-boogsecondes. Hiermee kan het extreem hete gas in kaart worden gebracht dat rond zwarte gaten draait.  Om de waarnemingen te interpreteren moet bovendien rekening gehouden worden met de afbuiging van de radiostraling in het extreme zwaartekrachtveld. In het plaatje van M87*, dat in 2019 werd gepresenteerd, is de schaduw van het zwarte gat duidelijk gedetecteerd. De resultaten aan SgrA*(Sagitarius A* in centrum van de Melkweg), vorig jaar gepresenteerd, zijn mogelijk nog interessanter, omdat we hier a-priori de afstand en massa veel beter kennen. Maar deze data bleken veel moeilijker te verwerken, vanwege met name de variabiliteit. In deze lezing zal ingegaan worden op hoe het EHT team de verschillende waarnemingen deed en interpreteerde. 

ZwartGat SgrA

De Spreker:

Huib van Langevelde (1963, Dordrecht) deed zijn studie in Leiden, gevolgd door een promotie-onderzoek aan radio sterren in het centrum van de Melkweg. Na een tijd werkzaam te zijn geweest bij de VLBA in New Mexico, USA, werd hij staflid bij JIVE, het Europees centrum voor VLBI (Very Long Baseline Interferometry) in Dwingeloo. Bij JIVE doorliep hij verschillende functies en was directeur van 2007 - 2017. Hij is ook verbonden aan de Leidse sterrenwacht waar hij professor Galactische radiosterrenkunde is. Sinds 2020 is hij project directeur van het wereldwijde EHT consortium.

HuibJanvan LangeveldeDe lezing wordt gehouden in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar. Toegang niet-leden € 6,00.