Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing “Meteorologie in de praktijk” door Captain Aries van Calcar, vrijdag 27 januari 2023

Op vrijdag 27 januari 20.00 - 22.00 u zal Captain Aries van Calcar een lezing geven over “Meteorologie in de praktijk”. De lezing wordt gegeven in wijkcentrum "Overdie", van Maerlantstraat 8 - 10, Alkmaar. Toegang niet-leden € 6,00.

 

De lezing in  pdf

Slechtweer foto's en calamiteiten

 

De Lezing:

In het verleden gaf de scheepvaart veel weerberichten af aan het KNMI zodat ze hierop een duidelijk weerbeeld konden maken van het gebied waar de schepen voeren.

Als eerste laat van Calcar zien op wat voor soort schip hij als gezagvoerder gevaren heeft in de Noordelijke Atlantische Oceaan en worden enige kenmerken van dat schip uitgelegd. Daarna: hoe we op zee weersgegevens verzamelden en hoe het KNMI er dan een weerbericht voor op zee en aan de wal van maakte. Vervolgens: hoe we deze gegevens weer aan boord verwerken. Dan laat hij zien wat er gebeurt als een kapitein van een schip deze weerberichten niet goed bekijkt.

Diverse soorten golven en gevolgen van deze golven worden behandeld. IJs en ijsomstandigheden worden uitgelegd i.v.m. de gevaren die hieraan zijn verbonden voor de scheepvaart. Een schip kan eenvoudigweg kapseizen en zinken door de vele ijsafzetting.
Tot slot laat van Calcar nog zien hoe het scheepvaartbedrijf inspeelt op zuinig/milieu vriendelijk varen.

IJsafzetting.png

De spreker:

Aries van Calcar heeft vanaf zijn 19e jaar gevaren op Nederlandse schepen en heeft daar altijd Meteo Waarnemingen gedaan op verzoek van het KNMI. Hij had interesse in de Meteorologie en het tekenen van weerkaarten. De laatste 10 jaar van zijn vaarcarrière was hij kapitein op de Noord Atlantische Oceaan, die bekend staat als stormachtig gebied en daarbij ook veel in ijs gevaren. Hij heeft altijd met veel plezier gevaren. Aries van Calcar is voorzitter van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.