Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "de Sterrenwacht Bakkum en Tot hier en (niet) verder: Obstakels bij vroegmoderne navigatie" door Nicolàs de Hilster en Rob Musquetier, vrijdag 23 december a.s.

A.s. vrijdag 23 december 2022  kan de lezing "Vroege Sterrenstelsels" door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan. In plaats daarvan zullen twee Metius-leden Nicolàs de Hilster en Rob Musquetier voor de pauze een lezing geven over "de Sterrenwacht Bakkum" en na de pauze spreekt Nicolàs over "Tot hier en (niet) verder: Obstakels bij vroegmoderne navigatie".

De lezing wordt gegeven van 20.00 - 22.00 u. in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8 -10 in Alkmaar. Toegang niet-leden € 6,00.

De tweede lezing:

De vroegmoderne tijd was, op navigatiegebied, vooral een periode waarin grenzen verlegd werden, zowel geografisch, instrumenteel als methodisch. In een paar honderd jaar tijd vond er een enorme ontwikkeling in dit vakgebied plaats, al ging die ontwikkeling met horten en stoten doordat men met regelmaat niet verder dan tot een bepaald punt in de ontwikkeling kwam. Nieuwe inzichten, instrumenten en methoden waren nodig om vervolgens weer nieuwe vooruitgang te boeken, met name op gebied van de astronomische plaatsbepaling. Inmiddels is de navigatie verworden tot een druk-op-de-knop-verhaal. Hoe we zover zijn gekomen is onderwerp van deze lezing.

De sprekers:

Musquetier.png 

Rob Musquetier is ongeveer zeven jaar geleden begonnen met sterrenkunde, in het bijzonder met astrofotografie. Hij begon met een Celestron NexStar 6 SE Schmidt Cassegrain telescoop met eenvoudige montering op een driepoot in de tuin en een gemodificeerde Canon 60d kleurencamera. Inmiddels is de hobby uitgegroeid tot een observatorium met een scala van telescopen, monteringen, filters en camera’s. Door zijn technische achtergrond in de elektronica en technische computerkunde probeert hij op innovatieve wijze zijn hobby telkens naar een hoger plan te tillen.

 

deHilster.pngNicolàs de Hilster is circa drie jaar geleden begonnen met astrofotografie en heeft als hydrografisch specialist meer dan 30 jaar ervaring met digitale data-acquisitie, beeldbewerking en kalibraties van akoestische en optische apparatuur. Daarnaast is hij programmeur, instrumentmaker en wetenschapshistoricus. In korte tijd heeft Nicolàs al vijf astronomie-gerelateerde applicaties ontwikkeld. Hij is mede-ontwikkelaar van de nieuwste auto-focus-routine in Sequence Generator Pro, een applicatie voor deep-sky fotografie. In eigen werkplaats heeft hij voor de apparatuur in het, door hem zelf ontworpen en gebouwde observatorium, diverse modificaties en hulpmiddelen gemaakt en een Galileo-kijker gebouwd voor historisch onderzoek.