Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Galactische Archeologie, op zoek naar de geschiedenis van de Melkweg" door drs. Orlin Koop op 25 november a.s.

 

lezing in pdf formaten

 

Op vrijdag 25 november a.s. zal drs. Orlin Koop, promovendus bij prof. dr. Amina Helmi, Rijksuniversiteit Groningen, een lezing geven "Galactische Archeologie, op zoek naar de geschiedenis van de Melkweg". De lezing kan uitsluitend gevolgd worden in wijkcntrum "Overdie", van Maerlantstraat 8 -10 in Alkmaar. Toegang niet-leden € 6,00.

De Lezing:

Er zijn miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het Universum, dus zo speciaal is ons sterrenstelsel niet. Maar het is wel het sterrenstelsel dat wij veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan elk ander. Dit betekent dat de Melkweg ons een unieke kijk kan geven in het formatieproces en de werking van sterrenstelsels. We vermoeden dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar klopt dat wel? Hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten? Met de geweldige data die beschikbaar is door de Gaia satelliet van ESA, kunnen we zeer precies posities en bewegingen van individuele sterren meten. Door dit aan te vullen met metingen van chemische samenstelling kunnen we het verhaal van de formatie van de Melkweg ontrafelen en als het ware een soort Galactische Archeologie uitvoeren. In deze lezing zal ik een doekje opendoen over de recente ontdekkingen die Gaia mogelijk heeft gemaakt, en een plaatje schetsen van de geschiedenis van de Melkweg in de afgelopen 10 miljard jaar. 

Gaia.png

De Spreker:

 

OrlinKoop.png

Drs. Orlin Koop behaalde zowel het bachelordiploma "Wiskunde" als "Sterrenkunde" aan de Universiteit Leiden. Vervolgens volgde hij daar ook de master "Astronomy" , waar hij met lof afstudeerde op het het gebied van de kosmologie. Sinds 2020 is hij promovendus bij prof. dr. Armina Helmi aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft daar onderwijs aan studenten Sterrenkunde en doet onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de Melkweg.