Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "James Webb Space Telescope" door Piet Cijsouw

Op vrijdag 25 februari zal Piet Cijsouw van 20.00 - 22.00 u in wijkcentrum "Overdie", van Maerlantstraat 8 in Alkmaar een lezing geven over de  James Webb Space Telescope. De lezing zal ook te volgen zijn via de Skypegroep "Metius Lezingen".

 

de lezing in pdf

 

De Lezing:
JWST

 

De James Webb Space Telescope (JWST) is succesvol gelanceerd op eerste kerstdag 2021. Hij staat bekend als de opvolger van de Hubble Space Telescope, maar hij is in vele opzichten van een andere aard. Zo werkt hij hoofdzakelijk met infra-rode straling (en maar voor een klein deel met aangrenzend zichtbaar licht) en gaat hij niet rond in een baan om de aarde, maar heeft hij een positie achter de aarde in diens baan om de zon (het L2-punt van Lagrange). De ontwikkeling van de JWST (door de NASA, maar met een aanzienlijke bijdrage van de ESA en van het Canadese CSA) is een moeizame, bijna 10 miljard dollar kostende inspanning geweest. Op het waarom daarvan, op de techniek van de sonde, de gang naar L2 en de manier waarop de telescoop zal gaan werken wordt uitgebreid ingegaan, o.a. aan de hand van een aantal filmpjes en animaties. De redenen voor het leggen van nadruk op IR-straling worden tot slot besproken.

 

De Spreker:

Afbeelding1

 

Piet Cijsouw (Haarlem 1942) studeerde wiskunde met als bijvak sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na vijf jaar als medewerker van deze universiteit te hebben gewerkt (waarin hij promoveerde op een proefschrift over een getaltheoretisch onderwerp) werd hij benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als lector en vanaf 1980 als hoogleraar. Na zijn pensionering kwam hij wonen in Schoorl en werd hij lid van Metius. Binnen Metius is hij actief in de Werkgroep Theoretische Sterrenkunde (WTS) en coördineert hij de cursussen en publieksoptredens van de vereniging.

 

Linkjes naar de filmpjes:

 

Lancering:  https://www.youtube.com/watch?v=v6ihVeEoUdo

UItvouwen zonneschermen:  https://www.youtube.com/watch?v=PVAe9Ovca5Q

Lichtgang door telescoop:  https://www.youtube.com/watch?v=y9Z2GbFJWmo

Focussering:  https://www.youtube.com/watch?v=_2zQiWeXTg4&t=13s