Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Extreem weer  Jacob Kuiper 22 februari 2019

Op vrijdag 22 februari 2019 zal Jacob Kuiper (KNMI) een lezing geven over: “Extreem weer vroeger en nu: opmerkelijke weergebeurtenissen in beeld”. De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”,

 

Van deze lezing is geen pdf beschikbaar

 

Een extreme buienlucht

Het lijkt tegenwoordig wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald. Vroeger waren het vooral de winters die een zware stempel drukten op het dagelijkse leven. Sneeuwjacht, ijzel en kruiend ijs brachten vaak veel overlast. We blikken terug op de barre winters van 1929, 1947 en 1963. Ook zware stormen hielden soms lelijk huis. De noordwestelijke kust lag regelmatig in het zwaarste deel van het windveld. De zware novemberstorm in 1972 joeg schepen op de kust, overal waaiden de TV antennes van de daken en miljoenen bomen gingen omver. De stijgende zeespiegel zal ook in de toekomst een extra bedreiging voor de kustprovincies blijven vormen. Zomers die soms kletsnat verlopen en dan plotseling in 2018 eentje die superdroog wordt en bijna alle temperatuurrecords scherper stelt. In de afgelopen eeuw zijn er veel boeiende weerkundige gebeurtenissen geweest.

 

Eén boom in 4 seizoenen

 

De spreker:

 

Jacob Kuiper (1956) was al op jonge leeftijd gefascineerd door alles wat er aan de hemel te zien was. De Apollo-reizen naar de maan leverden een extra zetje om hem zijn ruimtevaart- en sterrenkundehobby niet meer te ontnemen. 
Een andere, het weer, is sinds 1978 ook zijn dagelijks werk geworden. Op het KNMI in De Bilt werkt hij als luchtvaartmeteoroloog. Het schrijven over en het fotograferen van deze drie interessegebieden, leverde al meerdere boeken, vele tijdschriftartikelen en een groot aantal lezingen op. Binnen de sterrenkundige wereld is hij lid van het landelijk bestuur van de KNVWS.