Lezing "Op jacht naar Aardachtige Exoplaneten" door Steven Bos op vrijdag 17 december a.s.
Op vrijdag 17 december 2021 zal dr. Steven P. Bos, van 20.00 - 22.00 u een lezing geven met als titel: "Op jacht naar Aardachtige Exoplaneten".
De lezing kan, als gevolg van coronamaatreglen, uitsluitend via Skype ("Metius Lezingen") gevolgd worden.
Klik hier voor de lezing in pdf formaten
De Lezing:
Zijn wij alleen in het heelal? Één van de manieren waarop de moderne astronomie deze vraag hoopt te beantwoorden is door middel van het ontdekken en karakteriseren van zo veel mogelijk exoplaneten. Hierbij wordt voornamelijk gefocust op aardachtige planeten, aangezien de Aarde tot nu toe de enige planeet is waarvan we weten dat er leven op mogelijk is. Deze lezing zal daarom gaan over hoe we zulke exoplaneten hopen te detecteren en karakteriseren. Ik zal starten met een algemene inleiding over exoplaneten en de verschillende methodes die we gebruiken om ze te vinden en karakteriseren. Vervolgens zal ik dieper ingaan op de meest veelbelovende methode: directe waarnemingen van exoplaneten. Hierbij wordt sterlicht ruimtelijk gescheiden van planeetlicht d.m.v. geavanceerde optica en datareductie technieken. Ik zal voornamelijk uitweiden over de werking van golffrontsensoren en mijn persoonlijke bijdrage aan dit onderwerp. Golffrontsensoren worden gebruikt om verstoringen in het licht te meten en die vervolgens m.b.v. vervormbare spiegels te corrigeren. Zonder deze correcties zouden directe waarnemingen van exoplaneten onmogelijk zijn. De lezing zal eindigen met een korte blik in de toekomst van exoplaneet waarnemingen.
De spreker:
Steven Bos studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden met een specialisatie in astronomische instrumentatie. Na zijn afstuderen in 2017 starte hij als promovendus bij Frans Snik in de instrumentatie groep van de Leidse sterrenwacht. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft hij gewerkt aan de grootste optische telescopen ter wereld en daar succesvol verschillende golffrontsensoren op getest. Recent promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met het proefschrift getiteld: “Focal-plane wavefront sensors for direct exoplanet imaging: theory, simulations and on-sky demonstration”. Sinds 1 juli 2021 werkt hij als design engineer bij ASML aan de optica van EUV lithografie machines.