Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Jacobus C. Kapteyn:  De geboren onderzoeker van de hemel" op 26 november a.s.

De plaatjes van de betreffende lezing kunnen bekeken worden op bijgaande site:  www.astro.rug.nl/~vdkruit/KNVWS.pdf.

Op vrijdag 26 november 2021 zal Prof. dr. Piet van der Kruit, emeritus hoogleraar RUG, van 20.00 - 22.00 u een lezing geven over een van zijn bekendste voorgangers, met als titel: "Jacobus C. Kapteyn:  De geboren onderzoeker van de hemel".

De lezing wordt gegeven via Skype en kan zowel in wijkcentrum Overdie (van Maerlantstraat 8) als thuis gevolgd worden.  Vanaf ca 19.45 u kan ingelogd worden bij de Skypegroep "Metius Lezingen"

Let op: Indien de lezing gevolgd wordt in het wijkcentrum is het tonen van een geldig CTB noodzakelijk. Zie aan het eind van dit bericht.

De lezing:

Jacobus Cornelius Kapteyn (1851-1922) was de grondlegger van de enorme bloei van de Nederlandse sterrenkunde in de twintigste eeuw,. In de lezing schets ik zijn leven vanaf zijn geboorte in Barneveld, wiskunde studie in Utrecht,  `waarnemer' aan de Leidse Sterrewacht, en sinds 1878 hoogleraar in Groningen. Daarna zal ik een overzicht geven van zijn wetenschappelijk werk, waaronder de ‘Cape Photographic Durchmusterung’, zijn werk aan stellaire afstanden, de ‘Sterstromen’ en het Plan of Selected Areas, dat door diverse sterrenwachten werd uitgevoerd en waarvoor hij diverse keren de Mount Wilson Observatory in California bezocht en de toenmalig  grootste telescoop ter wereld, de 60-inch, gebruikte. Ik zal het Kapteyn Heelal presenteren, dat zowel een model voor de verdeling van sterren in de ruimte is als een eerste studie van de samenhang tussen deze verdeling en de snelheden om het stelsel in evenwicht te houden. Dit was de basis waarop zijn student Jan Oort zijn baanbrekend werk kon doen.

De spreker:

P.C. (Piet) van der Kruit (Schiedam 1944) studeerde sterrenkunde in Leiden en promoveerde in 1971 bij Prof. J.H. Oort. Na enkele jaren bij Palomar Observatory in de VS vestigde hij zich in Groningen, en is nu eervol Jacobus C. Kapteyn hoogleraar (emeritus) bij het Kapteyn Instituut, waarvan hij ook jaren directeur is geweest. Ook werkte hij bij Mount Stromlo Observatory in Australia en Space Telescope Science Institute in Baltimore. Hij was o.a. voorzitter van het bestuur van de Stichting ASTRON (Dwingeloo/Westerbork), van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), van de Brits-Nederlandse La Palma Sterrenwacht, van de European Southern Observatory (ESO, sterrenwachten in Chili) en van de mondiaal gefinancierde millimeter telescoop ALMA, op 5000 meter hoogte in de Andes. Zijn onderzoeksgebied is de vorming, structuur en evolutie van melkwegstelsels, en recentelijk de geschiedenis van de Nederlands astronomie. In 2006 werd hij Koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Internationale Astronomische Unie heeft in 2001 een asteroïde naar hem vernoemd.

N.B. Het wijkcentrum mag u alleen toelaten indien u een geldig Corona ToegangsBewijs (CTB) kunt tonen. Dat kan in de volgende vormen:

- Op uw mobiele telefoon of op papier

- Een papieren vaccinatiebewijs (met 2 vaccinatie data)

- Een negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud.

Bij lopen door het gebouw dient een mondkapje gedragen te worden. Tijdens de lezing, gezeten op een stoel, is dat niet nodig.