Lezing "Meteorieten" door dr Niek de Kort op vrijdag 29 oktober a.s.
Op vrijdagavond 29 oktober a.s. zal dr. Niek de Kort om 20.00 u een voordracht geven over "Meteorieten" in wijkcentrum "Thuis in Overdie", van Maerlantstraat 8 in Alkmaar. De lezing kan gevolgd worden in het wijkcentrum, maar de leden die er de voorkeur aan geven dat niet te doen, kunnen de lezing via Skype volgen. Indien men reeds deelnemer is aan de Skype groep "Metius Lezingen" kan vanaf circa 19.45 u ingelogd worden. Leden die nog geen lid zijn van deze Skype groep ontvangen circa 1 week voor de lezing een link om in te loggen.
De Lezing:
Onderzoek naar Meteorieten
In 2017 wordt een meteorite gevonden nabij Broek in Waterland. Het is de zesde officiële meteoriet van ons land. Samen met zo’n 74.000 andere meteorieten vormen ze een unieke collectie buitenaards materiaal. Het geheel roep tal van vragen op. Waar komen ze vandaan? Waarom zijn er vele tientallen soorten? En wat leren ze ons over het ontstaan en de ontwikkeling van het zonnestelsel? Deze, en andere vragen komen aan bod in de lezing van Niek de Kort. Hij vertelt daarbij ook over zijn eigen onderzoek, en dat alles in begrijpelijke taal. Voor het volgen van de lezing is geen speciale voorkennis vereist. Na de pauze komt de unieke geschiedenis aan bod van een van de Nederlandse meteorieten: de Diepenveen. Achter deze kleine steen van minder dan een ons zwaar schuilt een intrigerende wetenschappelijke wereld. Maar ook een menselijk verhaal – mét spanning en drama.
De spreker:
Niek de Kort (1956) studeerde sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Parallel aan zijn blijvende interesse in meteoren en meteorieten werkte hij vijf jaar voor de Stichting Teleac en de NOS, en wel als projectleider en (radio)programmamaker. Sinds 1986 werkt hij als zelfstandig ondernemer, onder andere op het vlak van wetenschappelijke voorlichting, bèta-onderwijs en (ruimte)wetenschap. Verder is hij oud-bestuurslid en oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS).
Niek de Kort (links) samen met Leida Kiers die de Diepenveen-meteoriet doneerde aan Naturalis in Leiden, en astronaut André Kuipers, tijdens de overdracht van de Diepenveen-meteoriet. (Foto: Naturalis Biodiversity Center).