Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Zonsverduisteringen" door Piet Cijsouw op vrijdag 28 mei a.s.

Op vrijdagavond 28 mei geeft ons lid Piet Cijsouw, van 20.00 - 22,00 u, een lezing over "Zonsverduisteringen". De lezing kan uitsluitend via Skype gevolgd worden. Deelnemers aan de Skype groep "Metius Lezingen" kunnen vanaf ca 19.50 u inloggen. Leden die nog  geen deelnemer zijn aan deze groep, dienen de link te activeren die ca.1 week voor de lezing via email wordt toegezonden.

 

Klik hier voor de lezing in pdf formaat

De Lezing:

De eerste helft van de voordracht gaat in op het ontstaan van zonsverduisteringen en op de soort verschijnselen die men dan kan waarnemen. Vooral totale zonsverduisteringen zijn in dat verband bijzonder indrukwekkend! Dit mondt uit in een overzicht van de configuraties in de ruimte van  zon, aarde en maan die samengaan met een totale zonsverduistering. In de tweede helft van de voordracht wordt dit nader geanalyseerd, hetgeen leidt tot het besef dat zonsverduisteringen zich min of meer herhalen en zich rangschikken in families. Twee opvolgende verduisteringen in zo’n familie blijken ongeveer 6585 1/3 dag uit elkaar te liggen, een periode die bekend staat als de Saros-periode en die in de oudheid een belangrijk middel was om zonsverduisteringen te voorspellen.

 

In augustus totale zonsverduistering in de VS

De Spreker:

Piet Cijsouw (Haarlem 1942) studeerde wiskunde met als bijvak sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na vijf jaar als medewerker van deze universiteit te hebben gewerkt (waarin hij promoveerde op een proefschrift over een getaltheoretisch onderwerp) werd hij benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als lector en vanaf 1980 als hoogleraar. Na zijn pensionering kwam hij wonen in Schoorl en werd hij lid van Metius. Binnen Metius is hij actief in de Werkgroep Theoretische Sterrenkunde (WTS) en coördineert hij de cursussen en publieksoptredens van de vereniging.