Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Eigenavond. Aantal voordrachten door Metius leden op vrijdag 30 april.

Op vrijdag 30 april wordt de jaarlijkse Eigenavond weer gehouden. Deze kan alleen via Skype gevolgd worden. Vanaf circa 19.50 u kunt u inloggen bij "Metius Lezingen"  Het heeft wat langer geduurd dan anders voor de lezingen in pdf formaten beschikbaar zijn gekomen. U kunt ze nogmaals bekijken in dit archief.

 

Piet Cijsouw zal een inleiding houden van 20 - 30 minuten, waarin hij de totstandkoming van de paasdatum bespreekt.

Klik hier om de lezing weer te geven

 

 

Vervolgens zullen Rob Musquetier en  Nicolàs de Hilster een aantal foto's van hemelobjecten laten zien, die zij met hun eigen apparatuur gemaakt hebben. Bij iedere foto wordt uitgelegd hoe die tot stand is gekomen.

klik hier om de lezing weer te geven

 

Onverwacht en niet van te voren aangekondigd vertelde Wiebe Rinsema een en ander over het bijzonder koude voorjaar van 2021 waarbij de arctische lucht niet bij de pool bleef maar gedurende lange tijd naar onze breedtegraden stroomde. Hij toonde daarbij veel weerkaarten die de koude rillingen bezorgden door er naar te kijken.

Klik hier om de lezing weer te geven

 

 

Tot slot zal Leendert Lambach El Niño en Oceaan-Atmosfeer interacties bespreken. Voor de westkust van Zuid-Amerika komt normaal gesproken koud water omhoog. El Niño is het natuurverschijnsel waarbij het zeewater voor de kust van Peru en Ecuador opeens heel sterk opwarmt, waardoor het hele weer op zijn kop komt te staan. Opeens is er heel veel regen in Zuid-Amerika, terwijl het in Australië heel droog wordt. Daarnaast zal Wiebe Rinsema nog iets over weerkunde vertellen aan de hand van weerkaarten van het KNMI.

Klik hier om de lezing weer te geven