AWSV Metius
Lezing op 26 februari 2021 "Betelgeuze" door Edwin Mathlener
Graag nodigen wij u uit op vrijdag 26 februari 2021 de lezing te volgen, die gegeven wordt door drs. Edwin Mathlener, met als onderwerp “Betelgeuze”. De lezing kan uitsluitend via Skype gevolgd worden.
U kunt daartoe vanaf circa 19.50 u inloggen bij de Skypegroep “Metius Lezingen”. Leden die nog geen deelnemer zijn aan "Metius Lezingen" dienen Skype op hun computer of mobiele apparaat te installeren. Vervolgens dient dan de link, https://join.skype.com/f3CL9wkKx4Oc geactiveerd te worden.
Edwin Mathlener heeft eerder in 2019 een lezing gegeven over "De Toekomst van ons Zonnestelsel".
De Lezing:
Betelgeuze is één van de sterren die best veel mensen - ook niet amateurastronomen - weten te vinden aan de hemel: de heldere rode ster linksboven in het sterrenbeeld Orion, dat ’s winters aan de zuidelijke hemel prijkt. De afstand tot deze ster bedraagt waarschijnlijk ongeveer 550 lichtjaar, dichterbij dan de ruim 600 lichtjaar die tot voor kort in de literatuur de ronde deed en dat maakt de ster ongeveer 25% kleiner dan we vroeger dachten. Maar het is daarmee nog steeds de meest nabije rode superreus. Superreuzen kunnen als supernova ontploffen en sinds we dat weten, wordt er al gespeculeerd dat Betelgeuze dat ‘elk moment’ zou kunnen doen. Maar ‘elk moment’ op kosmische schaal kan morgen zijn, maar ook pas over 100.000 jaar. De spectaculaire afname in helderheid die we in de winter van 2019/20 zagen, voedde natuurlijk de discussie over een mogelijk op handen zijnde explosie, maar zijn helderheid is intussen weer normaal. Zou zo’n nabije supernova gevaarlijk kunnen zijn voor het leven op aarde? Dat blijkt gelukkig wel mee te vallen. Maar als het in onze tijd zou gebeuren, zouden drommen (amateur)astronomen waarschijnlijk een vreugdedansje maken: het zal een zeer spectaculair natuurverschijnsel zijn.
We kijken in deze lezing naar geboorte en leven van sterren veel zwaarder dan onze zon en hoe deze uiteindelijk als supernova aan hun eind komen.
De spreker:
Edwin Mathlener studeerde sterrenkunde in Utrecht van 1982 tot 1988. Naast zijn werk voor een wetenschappelijke uitgeverij is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde, o.a. in Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Stichting 'De Koepel', Stichting Universum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Vanaf eind 2009 werkte hij volledig voor 'De Koepel' in Utrecht, totdat die organisatie eind 2013 helaas haar activiteiten moest beëindigen. Hij maakte 25 jaar deel uit van de redactie van het sterrenkundemagazine Zenit, waarvan twee perioden als hoofdredacteur en is nu nog actief voor de jaarboeken Sterrengids en Sterren & Planeten. Hij is vrijwilliger bij Sonnenborgh en geeft regelmatig cursuslessen en lezingen voor publiekssterrenwachten en verenigingen. Overdag werkt hij weer full-time bij eerdergenoemde uitgeverij.
Versie 2021021800
Versie 20210218