Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Kometen" door Alex Scholten op vrijdag 26 maart 2021

Op vrijdag 26 maart 2021  zal Alex Scholten een lezing geven over "Kometen". De lezing kan alleen via Skype gevolgd worden. Leden die al deelnemer zijn aan de Skype groep "Metius Lezingen" kunnen vanaf ca. 19.50 u inloggen. Indien je nog geen lid bent van deze Skype groep, gebruik dan de link die later per email toegezonden wordt. Alex Scholten heeft eerder in 2018 een lezing gegeven over "Jupiter en de Juno missie".

bekijk hier de lezing in pdf

De Lezing:

De verschijning van een heldere komeet met een indrukwekkende staart is een fraaie, maar helaas ook zeldzame gebeurtenis. Afgelopen zomer was komeet NEOWISE een onverwachte verschijning en in 1996 en 1997 verrasten de kometen Hyakutake en Hale-Bopp de waarnemers op een schitterende show. Eeuwenlang hebben deze verschijningen al tot de verbeelding van waarnemers geleid. Wat zijn nu deze kometen, hoe bewegen ze door ons zonnestelsel en wat vertellen ze ons over de geschiedenis van ons zonnestelsel? Vragen die in deze presentatie aan de orde komen. Een overzicht van komeetontdekkingen door de eeuwen heen: van de beroemde komeet Halley tot de talrijke komeetontdekkingen door moderne automatische telescoopsystemen en diverse satellieten, zoals de zonne-satelliet SOHO. Amateurs over de gehele wereld houden zich bezig met het waarnemen en fotograferen van kometen. Maar de meeste recente kennis over kometen is verkregen dankzij ruimtesondes die kometen van nabij hebben bestudeerd. Met name de Rosetta-missie die twee jaar lang de komeet Churyumov-Gerasimenko volgde en zelfs een lander liet landen heeft veel inzichten opgeleverd.

 

De Spreker:

Alex Scholten is bijna 50 jaar actief amateur-sterrenkun­dige, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar kometen. Hij was 20 waarnemings­lei­der (16 jaar voorzitter) van de Nederlandse Kometen Vereniging. In de afgelo­pen 35 jaar heeft hij aan bijna 200 kometen helderheids­schat­tingen ver­richt. Voor de N.K.V. maakte hij regelmatig analyses, deed histo­risch onderzoek en schreef diverse publicaties, oa. in Zenit. Ook is hij publieksvoorlichter bij de Volkssterrenwacht Bussloo (bij Apel­doorn). Recent heeft hij zijn eerste boek ‘Reis naar de Sterren’ uitgegeven.