Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing op 29 januari 2021 "Energietransitie in het kader van Klimaatverandering" door Marco Bijkerk

Op vrijdag 29 januari 2021 zal ing. Marco Bijkerk een lezing verzorgen over  “Energietransitie in het kader van Klimaatverandering”. De  lezing kan uitsluitend via Skype gevolgd worden.

De energietransitie is al een paar jaar bezig uit de startblokken te komen en maakt veel mensen onzeker, wat moet ik doen? hoe gaat dat met mijn huis en wat gaat het kosten? Wat moet ik met al die tegenstrijdige berichten, waterstof, warmtenet, gas of toch alles elektrisch? De energietransitie omvat een zeer breed speelveld: de industrie, mobiliteit & transport, bebouwde omgeving, diensten, landbouw, maar ook de verliezen in het systeem zoals in onze elektriciteitscentrales. Daar is heel veel te winnen wanneer het om CO2 reductie gaat. Onze woningen en bebouwde omgeving nemen slechts een deel voor hun rekening. De laatste tijd neemt de weerstand sterk toe om de eigen woning nodeloos gasloos te maken, waarbij bijvoorbeeld persé een warmtepomp moet worden geïnstalleerd. Wat betekent dit voor uw woning? welke maatregelen hebben zin en helpen echt mee om de doelstellingen van CO2 vrij te halen en welke maatregelen voegen niets toe? Hoe past dat in het grotere plaatje van het klimaatakkoord en hoe gaan we als land daarmee om. Wat betekent dit uiteindelijk voor wat ik in mijn huis wel of niet zal doen. Tijdens deze presentatie zullen we op deze vragen ingaan en wordt een andere kijk op de vraagstelling geboden waardoor ook de antwoorden duidelijker worden.

 

De  Spreker:

Marco J. Bijkerk (1972) Werktuigbouwkundige met specialisatie in energietechniek. Hij werkt sinds 22 jaar in de energie- en verwarmingsindustrie en is vakmatig bezig met langetermijnstrategie waarbij techniek, innovatie, de consument, politiek, geopolitiek en bedrijfseconomie met elkaar moeten worden verbonden om succesvol nieuwe technieken naar de markt te brengen. Marco werkt als freelance business developer voor start-ups in de energietransitie vanuit zijn eigen bureau Bynex. Hij geeft regelmatig presentaties en workshops over de zin en onzin van de energietransitie en de rol van waterstof daarin. Hij is tevens auteur van het boek “Help, de energietransitie”, een andere kijk op betaalbare CO2 reductie. Het is zijn persoonlijke passie een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie.