Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Is het Klimaat Maakbaar?" 27 november a.s.

 

klik hier voor de lezing in pdf formaat

Op vrijdag 27 november zal prof. dr. ir. Herman Russchenberg (TUDelft) een lezing verzorgen over "Is het klimaat maakbaar? Vanwege de coronapandemie kan de bijeenkomst niet plaatsvinden in "Wijkcentrum Thuis in Overdie". De lezing kan uitsluitend via Skype gevolgd worden .

Als u al deelneemt aan de Skypegroep "Metius Lezingen" kunt u die dag vanaf circa 19.50 u inloggen bij de videolezing. Leden die nog geen lid zijn van "Metius Lezingen" dienen Skype op hun computer of mobiele apparaat te installeren en vervolgens een link te activeren die de leden eerder per email ontvingen en later nogmaals zal worden toegezonden.

De Lezing:

Nu de klimaatverandering doorzet en de aarde steeds meer opwarmt, rijst de vraag wat we kunnen doen als de temperatuur op aarde te hoog wordt. Kunnen we aarde nog af laten koelen? Ja, dat kan. Met solar radiation management kunnen we ervoor zorgen dat er minder zonlicht op aarde komt. Hierdoor koelt de aarde af. En met carbon removal technieken halen we CO2 uit de atmosfeer. Hierdoor warmt de aarde minder op.

Is het de oplossing voor klimaatverandering? Of zijn de risico’s te groot en moeten we er niet aan beginnen?

De spreker:

Herman Russchenberg is hoogleraar atmosfeeronderzoek aan de Technische Universiteit Delft, directeur van het TU Delft Climate Institute en coordinator van het nationale Ruisdael Observatorium. Hij doet onderzoek naar de rol van wolken en neerslag in het klimaatsysteem.