Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

ALV en Lezing "Milankovic Cycli en IJstijden": in Wijkcentrum Overdie en via Skype

klik hier voor de lezing in pdf formaat

Op vrijdag 25 september a.s. zal om 18.45 u de eerder uitgestelde Algmene Ledenvergadering gehouden worden, in Wijkcentrum "Thuis in Overdie",  van Maerlantstraat 10. Aansluitend zal Piet Cijsouw om 20.00 u een lezing verzorgen over "IJstijden en Milanković Cycli".

Tijdens deze bijeenkomst zal ook het jubileumboek ter ere van het 75-jarig bestaan van Metius op 20 september 2020 aan de leden aangeboden worden. De jubileumviering en het daarbij behorende symposium is vanwege corona uitgesteld tot september of oktober 2021.

We hebben in het wijkcentrum de beschikking over een dubbele zaal, waardoor 36 leden de bijeenkomst op 1,5 m afstand kunnen bijwonen. De ventilatie is aangepast naar maximale capaciteit en er wordt geen lucht gerecirculeerd, maar wordt vers aangevoerd. Omdat maximaal 36 leden aanwezig kunnen zijn in het wijkcentrum, zal de ALV en de lezing ook via Skype gevolgd kunnen worden.  Leden die de ALV en/of lezing in het wijkcentrum willen bijwonen dienen zich, met een email aan de secretaris ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) van tevoren aan te melden. 

De stukken voor de ALV vindt u in de recent toegezonden Metius Magazine, nr 225, maart-augustus 2020. Met de uitnodiging via email ontvangen de leden nogmaals de stukken.

In 1941 publiceerde de Serviër Milutin Milanković (civiel ingenieur en wiskundige) een artikel waarin hij aangaf dat variaties in de beweging van de aarde van invloed zijn op de temperatuur op aarde. In de voordracht zullen de drie leidende verschijnselen uit zijn werk in onderling verband aan de orde komen. Om de resultaten te kunnen staven gaan we vervolgens in op metingen van de historische temperatuur, geologische aspecten, CO2-gehaltes, de hoogte van het zeeoppervlak door de eeuwen heen en de lering die dit voor de tegenwoordige klimaatverandering oplevert.

Piet Cijsouw (Haarlem 1942) studeerde wiskunde met als bijvak sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na vijf jaar als medewerker van deze universiteit te hebben gewerkt (waarin hij promoveerde op een proefschrift over een getaltheoretisch onderwerp) werd hij benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als lector en vanaf 1980 als hoogleraar. Na zijn pensionering kwam hij wonen in Schoorl en werd hij lid van Metius. Binnen Metius is hij actief in de Werkgroep Theoretische Sterrenkunde (WTS) en coördineert hij de cursussen en publieksoptredens van de vereniging.