Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Metius gaat ondanks corona weer lezingen verzorgen; Vrijdag 29 mei de eerste keer

Maar u moet iets doen om aanwezig te kunnen zijn, dus lees verder 

 

Link naar de lezing van Arend Noordam over Ulugh Beg

Link naar de lezing van Inge van de Stadt over de ABT

Sinds de maatregelen vanwege het coronavirus zijn de Metius activiteiten sterk gereduceerd. Er zijn geen lezingavonden meer gehouden, de meeste werkgroepen hebben hun activiteiten moeten staken en de jubileumviering is uitgesteld. Er zijn twee uitzonderingen:

- De Afstand Bestuurbare Telescoop (ABT) is in bedrijf en wordt regelmatig door leden gebruikt om foto’s van hemelobjecten te maken.

- De Werkgroep Theoretische Sterrenkunde (WTS) heeft haar lijfelijke bijeenkomsten succesvol vervangen door Skype videovergaderingen.

Onze normale bijeenkomsten zijn, volgens de mededelingen van de overheid, zeker tot 1 juli niet toegestaan. Wellicht kunnen wij dus vanaf september weer lezingenavonden organiseren, maar gezien de eis van 1,5 m afstand houden en dat veel van onze leden in de risicogroep vallen, is dat niet zeker. Daarom wil het bestuur de lezingenavonden voorlopig in de vorm van Skype videovergaderingen houden. Met Skype kunnen 50 deelnemers tegelijkertijd aan zo’n vergadering meedoen. Omdat er normaal circa 40 bezoekers zijn bij de lezingen zou het dus juist moeten passen. Maar indien er toch meer dan 50 leden in een lezing geïnteresseerd zijn, kunnen zij altijd later nog de opgenomen lezing terugkijken

Als eerste zal de Eigenavond, die gepland staat op vrijdag 29 mei via Skype verzorgd gaan worden.Verder hopen we dat de geplande lezingen vanaf september a.s., weer op de normale manier in “Wijkcentrum Thuis in Overdie”, gehouden kunnen worden, maar indien dat niet zou kunnen, als alternatief via Skype videovergaderingen. Het deelnemen aan dergelijke bijeenkomsten via Skype is gratis. Dat betekent dat u die avonden thuis achter uw PC, laptop, tablet-pc of mobiele telefoon de lezing zult kunnen volgen. U hebt dan ook de mogelijkheid vragen te stellen aan de spreker. 

Maar om hieraan deel te nemen is het nodig dat u Skype installeert op uw apparaat. Als u dat liever niet wilt doen, dan kan u toch meedoen via één van de volgende webbrowsers: Google Chrome of Microsoft Edge. Daarna is het de bedoeling dat u deelnemer wordt van de Skype-groep: “Metius Lezingen”. Dat kunt u doen door de link, die de Metiusleden per email is toegestuurd in uw browser te plaatsen en te activeren. Vanaf dat moment bent u deelnemer van Skype videovergaderingen via “Metius Lezingen” Op de lezingenavond wordt die groep een kwartier voor aanvang van de vergadering actief en kunt u inloggen.

De Eigenavond op vrijdag 29 mei a.s. wordt gehouden van 20.00 – 22.00 u. Vanaf 19.45 u kunt u met uw Skype account inloggen. Op het programma staan drie voordrachten door Metiusleden. Dat betreft:

- Arend Noordam. Hij zal een verhaal houden over Ulugh Beg. Dat was behalve een middeleeuwse Oezbeekse vorst (nageslacht uit een beroemde en beruchte dynastie) ook een gedreven en bekwaam astronoom. Hij liet in Samarkand aan de zijderoute een grote sterrenwacht bouwen, die meteen na zijn dood verwoest werd, in de vergetelheid raakte, vervolgens herontdekt werd in de 20e eeuw en inmiddels weer deels gerestaureerd is. 

- Inge van de Stadt. Zij is een actief gebruiker van de ABT en zal een voorbeeld laten zien van waarnemingen die zij gedaan heeft, o.a. aan variabele sterren. Daarbij heeft zij op basis van een groot aantal waarnemingen van die sterren de frequentie en variatie in lichtsterkte van die sterren berekend.

- Gerard Smit is nog niet zo lang lid van Metius, maar is al wel behoorlijk actief met de ABT. Ook hij gaat u resultaten laten zien van zijn waarnemingen met de ABT.

Als u nog geen Skype heeft, installeer dat dan en log in op de Skypegroep “Metius Lezingen” met de link, die is toegestuurd via email. Wij hopen veel Metiusleden a.s. vrijdag 29 mei virtueel te mogen ontmoeten.