Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing: “AWS-weerstations en Weerextremen in de Kop van Noord-Holland”

Op vrijdag 28 februari 2020 wordt door de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius om 20.00 uur in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10 in Alkmaar een lezing georganiseerd over “AWS-weerstations en Weerextremen in de Kop van Noord-Holland" door Theo Leijen.

Voor de pauze worden AWS-weerstations (Automatische Weer Stations) besproken. Deze stations zijn geschikt voor aansluiting op de MeteoBridge en kunnen daarmee worden gebruikt in waarnemingsnetwerken zoals WOW-NL (KNMI) en het Sylphide-systeem van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie (VWK). Hoe kunnen de data van verschillende stations in het Sylphide-project verwerkt worden.

Wat zijn de overeenkomsten en de eisen aan de opstelling van verschillende stations. Het vinden van een goede opstelling is niet altijd eenvoudig. Metius beschikt nog niet over een dergelijk weerstation, maar heeft wellicht wel een geschikte locatie in de PWN-duinen bij Bakkum, naast de Metius-sterrenwacht. De VWK heeft diverse meetprojecten in het land gerealiseerd o.a. bij sterrenwachten.

Na de pauze worden weerextremen in Kop van Noord-Holland tussen 1990 en 2019 besproken. Dit betreft onder andere: 30 jaar neerslag, windhozen, hagelstormen en de tornado van 24 augustus 2015 die in het buitengebied van Wieringerwerf een ravage heeft aangericht.

Theo Leijen is autodidact weerkundige en lid van de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie. Hij verzorgt regelmatig lezingen, onder andere voor agrarische organisaties, gemeenten en andere verenigingen. 

Toegang niet-leden: € 6