Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Van Telescoop tot Afbeelding: een Inleiding tot de Astrofotografie."

Op vrijdag 20 december 2019 wordt door de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius om 20.00 uur in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10 in Alkmaar een lezing georganiseerd over "Van Telescoop tot Afbeelding: een Inleiding tot de Astrofotografie." door Rob Musquetier en Nicolàs de Hilster.

De zon met een paar zonnevlekken, gefotografeerd door Nicolàs de Hilster

Een aantal Metius-leden houdt zich actief bezig met astrofotografie. De onderwerpen lopen daarbij sterk uiteen: sterren, dubbelsterren, sterrenstelsels, zwakke nevels en uiteraard de Maan, planeten en de Zon van ons eigen zonnestelsel. Het doel is minstens zo veelzijdig: het zo mooi mogelijk in beeld brengen van deze objecten, het bepalen van de helderheid van variabele sterren voor wetenschappelijke onderzoek, of het verzamelen van data voor onderwijsdoeleinden. Voorbeelden van dat laatste zijn het bepalen van omlooptijden van manen van planeten of het meten van de grootte van zonnevlammen. Opdrachten die uitgevoerd en verwerkt worden door scholieren van de lokale middelbare scholen.

Het betreffende onderwerp wordt tegenwoordig digitaal vastgelegd en het achterliggende proces kan daarbij verregaand geautomatiseerd worden. In de lezing nemen twee van onze actieve leden, Rob Musquetier en Nicolàs de Hilster (beiden beschikken over een eigen sterrenwacht), de toehoorder op een laagdrempelige manier geleidelijk steeds dieper mee in de wereld van de astrofotografie.

Rob Musquetier is ongeveer vijf jaar geleden begonnen met sterrenkunde, in het bijzonder met astrofotografie. Hij begon met een Celestron NexStar 6 SE Schmidt Cassegrain telescoop met eenvoudige montering op een driepoot in de tuin en een gemodificeerde Canon 60d kleurencamera. Inmiddels is de hobby uitgegroeid tot een observatorium met een scala van telescopen, monteringen, filters en camera’s. Door zijn technische achtergrond in de elektronica en technische computerkunde probeert hij op innovatieve wijze zijn hobby telkens naar een hoger plan te tillen.