Metius Lezing “De ALMA telescoop onthult het ontstaan van planeten"
Klik hier voor het pdf bestand
Op vrijdag 26 oktober a.s. zal prof. dr. Michiel Hogerheijde bij Metius een lezing geven over de ALMA telescoop.
In 2012 werden de eerste waarnemingen verricht met de Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Deze telescoop staat op 5 km hoogte in de Chileens Andes, en bestaat uit 66 paraboolantennes met elk een doorsnee van 12 meter. ALMA is een van de grootste internationale sterrenkundige projecten. Met dit instrument kunnen sterrenkundigen speuren naar gas en stof in het universum, van de randen van het zichtbare heelal tot in de schijven rond jonge sterren waar nieuwe planeten ontstaan. Nu, bijna zes jaar later, heeft ALMA een hele reeks ontdekkingen opgeleverd. In deze lezing wordt een simpele uitleg gegeven over de werking van ALMA, en voorbeelden gegeven van de meest spectaculaire ontdekkingen die ALMA heeft gedaan. Hierbij wordt speciaal aandacht besteed aan de fascinerende afbeeldingen die ALMA heeft gemaakt van planeetvorming. ALMA staat op het punt om in detail te onthullen hoe planeten ontstaan, en in deze lezing zal worden belicht wat we in de afgelopen jaren geleerd hebben, en wat we in de komende paar jaar nog meer verwachten te ontdekken.
Over de spreker:
Michiel ogerheijde studeerde Sterrenkunde (MSc in 1993) aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar ook (1998). Vervolgens heeft hij een aantal jaren onderzoek gedaan aan Amerikaanse Universiteiten. In 2003 keerde hij terug naar de Universiteit Leiden en is daar zowel betrokken bij het onderwijs als het onderzoek van de Sterrewacht Leiden. Sinds enige jaren is hij tevens hoogleraar aan het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek betreft vooral het ontstaan van planeten. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling van instrumentatie voor o.a. ALMA.
De avond werd verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00.