Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Metius Lezing over “Nicolaus Copernicus” door prof. dr. Walter van Rensbergen

Op vrijdag 25 januari 2019 zal prof. dr. Walter van Rensbergen een lezing geven over: “Copernicus, Leven en Werk”. De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, Aanvang: 20.00 u, van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar. Toegang niet leden: € 5,00.

Van deze lezing is geen pdf beschikbaar


 

Nicolaus Copernicus (1473-1543) is de eerste grote wetenschapper van de Renaissance.
Omdat zijn vader stierf toen hij een kind was, werd hij opgevoed door zijn oom Lukas Watzenrode (1447-1512). Die was Prins-Bisschop van Ermland en zag in zijn slim neefje een waardige opvolger voor zijn prestigieus ambt.
De volgzame Copernicus ging echter ook steeds zijn eigen weg. Hij wilde zo graag astronoom worden maar om zijn oom niet teveel tegen de haren in te strijken werd hij van alles behalve dat. Maar hij bedreef sterrenkunde met zoveel passie en kunde dat hij als vrijetijdsastronoom eeuwige roem verwierf.
Hij plaatste de zon in het centrum van het zonnestelsel. Tot groot ongenoegen van het Vaticaan dat bij monde van Paus Johannes Paulus II in 1992 toegaf dat Galileo Galilei (1564-1642) toch een goede Christen was ondanks het feit dat hij een aanhanger was van Copernicus. Beter laat dan nooit.

 

 

 
 De spreker:
Walter van Rensbergen (°1941) is emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Brussel.
Hij promoveerde aan de Universiteit Utrecht en maakte daar onder anderen de grote prof. Marcel Minnaert en prof. Kees de Jager mee. Hij werkt nu aan structuur en evolutie van dubbelsterren. Om zijn hoofd koel te houden loopt hij (hardlopen, noemen de Boven-Moerdijkers dat) dagelijks wat kilometers. In de vorige eeuw haalde hierin enkele Belgische titels en records.