Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Metius lezing Lezing over “High Contrast Imaging Techniques” door dr. Gilles Otten
op vrijdag 21 december a.s. door dr Gilles Otten

               

Klik hier voor de lezing in pdf

 


     
 

Op vrijdag 21 december zal dr. Gilles Otten een lezing geven over: “Waarnemen van Exoplaneten met hoog-contrast technieken”. De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, Aanvang: 20.00 u, van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar. Toegang niet leden: € 5,00

In deze lezing worden technieken besproken, waarmee planeten rechtstreeks naast hun moederster gezien kunnen worden. Met behulp van de grootste telescopen ter wereld, adaptieve optica, sterlicht onderdrukkende instrumenten (coronografen) en slimme softwareanalyse zijn nu al ongeveer 20 planeten via deze methode ontdekt.

 

 

 De volgende stap is om het licht van deze planeten te ontrafelen en de atmosferen rond deze planeten in detail te bestuderen. Er zal toegelicht worden hoe deze coronografen functioneren op basis van vloeibare kristallen. Vervolgens wordt aandacht besteed aan het combineren van bestaande instrumenten om in de atmosferen van planeten bestanddelen te kunnen meten zoals bij voorbeeld: water, koolmonoxide en methaan. Tot slot hoe windsnelheden en rotatieperiodes van planeten gemeten kunnen worden.  

 

 

 

 Over de spreker:

 

Gilles Otten studeerde sterrenkunde bij de Sterrewacht Leiden aan de Universiteit Leiden, waar hij ook in 2016 promoveerde bij Matthew Kenworthy. Thans is hij als Sterrenkundige werkzaam bij Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, en doet daar onderzoek m.b.t. het combineren van instrumenten om de atmosfeer van direct waargenomen exoplaneten te bestuderen.

Gilles Otten samen met zijn promotor dr. Matthew Kenworthy 
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 D