Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

ALV en Lezing IJstijden en Milankovic Cycli: in Buurthuis of via Skype

Titel:
ALV en Lezing IJstijden en Milankovic Cycli: in Buurthuis of via Skype
Wanneer:
vr, 25. september 2020, 18:45 h - 22:00 h
Locatie:
buurthuis "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraat 8 - Alkmaar
Categorie:
standaard
Hits:
160
Gemaakt door:
Voorzitter
ALV en Lezing IJstijden en Milankovic Cycli: in Buurthuis of via Skype

Omschrijving

Indien het Coronavirus het toestaat zal om 18.45 u de eerder uitgestelde Algmene Ledenvergadering gehouden worden  in Wijkcentrum "Thuis in Overdie",  van Maerlantstraat 10. Aansluitend zal Piet Cijsouw om 20.00 u een lezing verzorgen over IJstijden en Milankovic Cycli. Indien de coronamaatrdegelen een vergadering in het buurthuis onmogelijk maken, zal in plaats daarvan een videovergadering via Skype gehouden worden , die de leden vanuit hun huis kunnen volgen.

De stukken voor de ALV vindt u in de recent toegezonden Metius Magazine.

In 1941 publiceerde de Serviër Milutin Milanković (civiel ingenieur en wiskundige) een artikel waarin hij aangaf dat variaties in de beweging van de aarde van invloed zijn op de temperatuur op aarde. In de voordracht zullen de drie leidende verschijnselen uit zijn werk in onderling verband aan de orde komen. Om de resultaten te kunnen staven gaan we vervolgens in op metingen van de historische temperatuur, geologische aspecten, CO2-gehaltes, de hoogte van het zeeoppervlak door de eeuwen heen en de lering die dit voor de tegenwoordige klimaatverandering oplevert.

Piet Cijsouw (Haarlem 1942) studeerde wiskunde met als bijvak sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na vijf jaar als medewerker van deze universiteit te hebben gewerkt (waarin hij promoveerde op een proefschrift over een getaltheoretisch onderwerp) werd hij benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven, eerst als lector en vanaf 1980 als hoogleraar. Na zijn pensionering kwam hij wonen in Schoorl en werd hij lid van Metius. Binnen Metius is hij actief in de Werkgroep Theoretische Sterrenkunde (WTS) en coördineert hij de cursussen en publieksoptredens van de vereniging.

Contact informatie

Naam:
Voorzitter van Metius
Telefoon:
0224 290308


Locatie

Locatie:
buurthuis "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraat 8
Straat:
Van Maerlantstraat 8 - 10
Postcode:
1813 BH
Plaats:
Alkmaar
Land:
Netherlands