Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing door dr. Klaas Wiersema ter gelegenheid van 75-jarig bestaan Metius

Titel:
Lezing door dr. Klaas Wiersema ter gelegenheid van 75-jarig bestaan Metius
Wanneer:
vr, 28. januari 2022, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Wijkcentrum "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraa - Alkmaar
Categorie:
Lezingen
Hits:
150
Gemaakt door:
Voorzitter

Omschrijving

Op vrijdag 28 januari 2022 zal dr. Klaas Wiersema een lezing geven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Metius.

Het onderwerp van zijn lezing is de European Extremely Large Telescope (ELT). De telescoop is sinds 2010 in ontwikkeling voor de European Southern Observatory (ESO) en volgens de huidige planning zal het eerste licht ontvangen worden in 2027. De locatie is op de 3046 m hoge Cerro Armazones in de Atacama woestijn in Chili. De hoofdspiegel krijgt een diameter van 39 m en zal uit 798 segmenten bestaan. De segmenten krijgen instelbare posities ter compensatie van vervorming door o.a. de zwaartekracht. De telescoop krijgt adaptieve optiek, waarmee de verstorende effecten van seeing voor een groot deel gecompenseerd zal worden. De resolutie van de telescoop is een factor 16 beter dan die van Hubble ruimtetelescoop. Een samenvatting van de lezing volgt later.

Klaas Wiersema is professioneel astronoom aan de Universiteit van Lancaster en is lid van Metius. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook promoveerde op een onderzoek aan Gamma Ray Bursts.

Afbeelding

Indien de coronamaatrdegelen het toestaan zal de lezing gegeven worden in Wijkcentrum "Thuis in Overdie" in Alkmaar. Tegelijkertijd zal de lezing te volgen zijn via Skype.


Locatie

Locatie:
Wijkcentrum "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraa
Straat:
Van Maerlantstraat 8 - 10
Postcode:
1813 BH
Plaats:
Alkmaar
Land:
Netherlands