Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing: Vrijdag 28 september 2012

"Saturnus, Huygens en Titan"
door Dr. H. Olthof

Samenvatting:
Cassini/Huygens, een samenwerkingsproject van NASA, ESA en de Italiaanse ruimtevaart organisatie ASI, is in oktober 1997gelanceeerd. Via een ingewikkelde reis langs Venus, de Aarde en Jupiter, waarbij -gebruikmakend van de zwaartekracht van deze hemellichamen- de snelheid van de satelliet werd opgezweept, is de satelliet begin juli 2004 in een baan om Saturnus geraakt. Tijdens de kerst 2004 is de door ESA gebouwde Huygens capsule ontkoppeld en op 14 januari 2005 met succes in de atmosfeer van de maan Titan afgedaald en geland op het oppervlak.

Uit de korte tijd dat de experimenten van de Huygens capsule gewerkt hebben is een goed beeld ontstaan van de samenstelling van de atmosfeer en het oppervlak van Saturnus’ grootste maan Titan.

De Cassini satelliet is nog volop operationeel en levert nog continue nieuwe beelden van Saturnus en zijn vele manen.

Over de spreker:
Dr. Henk Olthof heeft sterrenkunde gestudeerd in Groningen en is gepromoveerd op onderwerpen in het ruimteonderzoek. Tot begin 2007 was hij werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA. Van 2002 tot 2010 was hij voorzitter van de KNVWS.