Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing "Wetenschappelijk ruimteonderzoek en Nederland" door dr. Niek de Kort, 28 oktober a.s.

Op vrijdag 28 oktober zal dr. Niek de Kort een lezing geven over "Wetenschappelijk ruimteonderzoek en Nederland". De lezing kan uitsluitend bijgewoond worden in "Wijkcentrum Overdie", van Maerlantstraat 8, Alkmaar.

De Lezing:
Vanaf het begin van het wetenschappelijk ruimteonderzoek, begin jaren zestig in de vorige eeuw, speelt Nederland een rol. Ons land is een van de oprichters van de European Space Agency waarvan de grootste vestiging, ESTEC, in Noordwijk staat. Veel van de nationale ruimtevaartinspanningen spelen zich dan ook af in NASA verband. Een enkele keer is er sprake van een grotendeels Nederlandse satelliet voor sterrenkundig onderzoek, zoals ANS en IRAS. Hoewel het jaarlijks beschikbare ruimteonderzoeksbudget relatief gering is, heeft ons land naam gemaakt met satelliet-instrumenten van hoog niveau. In deze lezing schetst Niek de Kort enkele ontwikkelingen in het nationale wetenschappelijke ruimteonderzoek en wat daarvan de resultaten zijn. De lezing is geschikt voor iedere belangstellende; speciale voorkennis is niet nodig.
 
De Spreker:
Afbeelding1.jpg
 
Niek de Kort (1956) studeerde sterrenkunde aan de universiteit van Leiden. Hij raakte daarna betrokken bij de 'outreach' van wetenschappelijke ruimtevaartprojecten bij ESA en SRON, het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek. Daarnaast was hij twaalf jaar bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, waarvan acht jaar als voorzitter.