Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Metius lezing over de ruimtemissie naar Jupiter

Klik hier voor de lezing in pdf

Op vrijdag 30 november zal Alex Scholten een lezing geven over Jupiter: “JUNO: Op zoek naar de geheimen van Jupiter”.
Aanvang: 20.00 u, in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar. Toegang niet leden: € 5,00

De planeet Jupiter is een totaal andere planeet dan onze aarde. Niet alleen veel groter, maar als gasreus een wereld waar we ons weinig bij kunnen voorstellen. De waarnemer die door de telescoop kijkt ziet al een wonderlijke planeet en ruimtemissies zoals de Pioneers en de Voyagers toonden de eerste beelden van dichtbij. De Galileo-missie heeft een groot aantal jaren onderzoek gedaan naar Jupiter en zijn manen en momenteel draait de Juno-missie zijn spectaculaire rondjes rond de planeet. Door zijn unieke polaire banen worden foto's verkregen zoals we die nog nooit hadden gezien en door zij nauwe passages langs de buitenste gaslagen van de planeet kan hij beter dan voorheen metingen verrichten aan het magnetische veld en informatie verzamelen over de gelaagdheid van de atmosfeer en het inwendige van de reuzenplaneet. Alex Scholten neemt de toehoorder aan de hand van spectaculaire beelden mee naar de fascinerende wereld van de reuzenplaneet Jupiter.

 

 

over de spreker:

Alex Scholten (1962) is al meer dan 40 jaar actief als amateur-sterrenkundige en al vele jaren betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo nabij Apeldoorn. Zijn interesses liggen vooral in thema's rond ons zonnestelsel. In het dagelijks leven is hij werkzaam in de IT-keten bij een grote verzekeringsmaatschappij.

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00.