Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

Lezing Radioastronomie door dr Erwin de Blok

Op vrijdag 29 maart 2019 zal om 18.45 uur in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10 in Alkmaar, de Jaarlijkse Ledenvergadering plaatsvinden. De stukken daarvoor worden met Metius Magazine toegezonden aan de leden
Dezelfde avond zal dr. Erwin de Blok om 20.00 u een lezing geven over “Radiosterrenkunde: Gas in Melkwegstelsels”. Toegang niet-leden: € 5,00.

Van deze lezing is geen pdf beschikbaar

Samenvatting

 

De rotatie van een melkwegstelsel suggereert aanwezigheid van donkere materie

Veel van onze kennis van melkwegstelsels komt van het waarnemen van zichtbaar licht. Echter, melkwegstelsels zenden ook radiostraling uit. Veel van deze radiostraling komt van waterstofgas, het meest voorkomende element in het heelal. Dit waterstofgas is de "brandstof" voor het vormen van sterren, maar het kan ook worden gebruikt om de rotatie van melkwegstelsels nauwkeurig te meten. Deze rotatie van gas in melkwegstelsels is een van de redenen dat we denken dat het heelal een grote hoeveelheid zogenaamde donkere materie bevat. In deze lezing zullen een aantal van deze radiosterrenkundige waarnemingen van melkwegstelsels besproken worden en hoe die gebruikt worden om het bestaan van de donkere materie aan te tonen.

De spreker:

 

Erwin de Blok is een radiosterrenkundige die bij het Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie ASTRON in Dwingeloo werkt. Hij is gespecialiseerd in waarnemingen van neutraal waterstofgas in sterrenstelsels. Hij werkt ook aan voorbereidingen voor de volgende generatie radiotelescopen zoals die nu in Zuid-Afrika en Australië gebouwd worden.