Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

ALV en Lezing "Aardbevingen en Tsunami's"

Evenement

ALV en Lezing
Titel:
ALV en Lezing "Aardbevingen en Tsunami's"
Wanneer:
vr, 27. maart 2020, 18:45 h
Locatie:
buurthuis "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraat 8 - Alkmaar
Categorie:
Lezingen
Hits:
482
Gemaakt door:
Super User

Omschrijving

De jaarlijkse Algemene ledenvergadering begint om 18.45 u.  Na afloop daarvan volgt om 20.00 u een lezing "Aardbevingen en Tsunami's" door drs. G. Houtgast. 

De oorzaken, de registratiemethoden, de gevolgen van aardbevingen, zoals tsunami's, zullen worden besproken. Ook zal aandacht worden geschonken aan de natuurlijke bevingen in het zuidoosten van ons land en in het bijzonder aan de sterke aardbeving bij Roermond op 13 april 1992, die in geheel Nederland werd gevoeld en waarbij aanzienlijke schade werd aangericht. Bovendien zal iets verteld worden over de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, die sinds 1986 regelmatig in het noorden van ons land worden waargenomen en daar soms schade veroorzaken.

Naar aanleiding van de krachtige onderzeese bevingen voor de kust van Sumatra op 26 december 2004 en bij Japan op 11 maart 2011, zal over het ontstaan en de gevolgen van tsunami’s enige uitleg worden gegeven.

Gerhard Houtgast studeerde geologie en fysische geografie, en trad in 1966 als seismologisch analist in dienst getreden bij de toenmalige afdeling Geofysica van het KNMI. Vanaf 1974 was hij betrokken bij de uitbreiding van het aantal seismische stations in Nederland en bestudeerde hij de seismiciteit van ons land. Dit laatste onderzoek heeft in 1992 geleid tot de publicatie van de catalogus “Aardbevingen in Nederland”. Hij nam deel aan diverse werkgroepen van de Europese Seismische Commissie en voor Buitenlandse Zaken aan het overleg binnen de Ontwapeningsconferentie van de VN i.v.m. de controle op het kernstopverdrag. In 1999 beëindigde hij zijn werk bij het KNMI-seismoloog , maar was daarna nog regelmatig betrokken bij voorlichting over seismologie.

 

 

Toegang niet-leden: € 6


Locatie

Locatie:
buurthuis "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraat 8
Straat:
Van Maerlantstraat 8 - 10
Postcode:
1813 BH
Plaats:
Alkmaar