Alkmaarse Weer- & Sterrenkundige Vereniging

E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Lezing door prof. dr. ir. Bentum "LOFAR, de grooste radiotelescoop ter wereld "

Titel:
Lezing door prof. dr. ir. Bentum "LOFAR, de grooste radiotelescoop ter wereld "
Wanneer:
vr, 18. december 2020, 20:00 h - 22:00 h
Locatie:
Wijkcentrum "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraa - Alkmaar
Categorie:
standaard
Hits:
441
Gemaakt door:
Voorzitter
Lezing door prof. dr. ir. Bentum

Omschrijving

Op vrijdag 18 december zal prof. dr. ir. Mark Bentum (TU/e en ASTRON)  een lezing verzorgen over "LOFAR, de grooste radiotelescoop ter wereld "

De lezing wordt gegeven in "Wijkcentrum Thuis in Overdie", maar indien de coronapandemie dat onmogelijk maakt zal de lezing waarschijnlijk gevolgd kunnen worden via Skype.

LOFAR (Low Frequency Array ofwel Lage Frequentie Telescoop) is een unieke radio telescoop bestaande uit duizenden kleine antennes verspreid over een groot gedeelte van Europa. Antennes staan in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Ierland, Letland, Polen en Frankrijk. Hiermee wordt een telescoop gemaakt van zo’n 1500 km in diameter. Met deze telescoop kan unieke wetenschap gedaan worden. In deze lezing zal de telescoop en ook de wetenschap aan bod komen.  Ook zal ik kort ingaan op de volgende stappen, LOFAR2.0 met een aantal interessante nieuwe mogelijkheden van LOFAR en OLFAR – LOFAR in de ruimte.

Mark Bentum is hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hier werkt hij aan nieuwe concepten voor radio astronomische waarneeminstrumenten, in het bijzonder voor lage frequenties welke in de ruimte zullen worden geplaatst. Mark is tevens decaan van de Honors Academy. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON als hoofd van de afdeling Astronomy and Operations.

Contact informatie

Naam:
Voorzitter van Metius
Telefoon:
0224 290308


Locatie

Locatie:
Wijkcentrum "Thuis in Overdie" Van Maerlantstraa
Straat:
Van Maerlantstraat 8 - 10
Postcode:
1813 BH
Plaats:
Alkmaar
Land:
Netherlands