Werkgroep Waarneming
AWSV Metius

   

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius

   

.

Over Marijke van Denneheuvel

Het werkterrein en de apparatuur van
astrofotografe Marijke van Denneheuvel

foto's en teksten ©2004 Marijke van Denneheuvel


Foto links:

Ons balkon in Centrum Amsterdam aan de Amstel, waar ik kan werken met:
1) De Vixen fluorite lenzen telescoop (10 cm. Ø; lichtsterkte f/9; brandpuntsafstand 900 mm.) voor het fotograferen van maan, planeten en zonnevlekken. Tegen de hitte, het licht en de UV straling van de zon biedt een objectief (voor de lens geplaatst) filter bescherming.

2) De Protuberansen lenzen telescoop (80 mm. Ø; lichtsterkte f/15; brandpuntsafstand 1230 mm.; H-alpha pass smalband (beschermend) filter 8,5 Ångström) voor het fotograferen van protuberansen: uitbarstingen van relatief koel waterstof gas in de chromosfeer van de zon, die alleen zichtbaar zijn bij een totale zonsverduistering. In de protuberansen telescoop dekt een kegeltje de felle zonschijf af; als was het een reële zonsverduistering.
   
   

Foto rechts:

Het astro foto terras (in onze achtertuin in Castricum), door mij zelf getimmerd
(oppervlakte 2.40 x 2.10 m). Twee meter boven de grond om boven de toppen van de bomen uit te komen; om er te kunnen werken met:

*** Op deze foto: de Protuberansen lenzen telescoop (80 mm. Ø; lichtsterkte f/15; brandpuntsafstand 1230 mm.; H-alpha pass smalband (beschermend) filter 8,5 Ångström) voor het fotograferen van protuberansen: uitbarstingen van relatief koel waterstof gas in de chromosfeer van de zon, die alleen zichtbaar zijn bij een totale zonsverduistering. In de protuberansen telescoop dekt een kegeltje de felle zonschijf af; als was het een reële zonsverduistering.

Andere hier in te zetten instrumenten:
1) Het Schmidt (spiegel) instrument (13,75 cm. Ø; lichtsterkte f/1.65; brandpuntsafstand 225 mm.) voor het fotograferen van, visueel niet zichtbare, sterrenstelsels en gasnevels. Tegen de licht vervuiling, (door overvloedige stads- en autowegen verlichting; vooral in West Nederland) is het H-alpha pass breedband filter geïntroduceerd, dat de lichtvervuiling vrijwel geheel blokkeert, maar het 656 nanometer licht van gasnevels voor 90% doorlaat!

2) De Celestron 8 spiegel-telescoop (20 cm. Ø; lichtsterkte f/10; brandpuntsafstand 2000 mm.) voor het fotograferen van maan, planeten en zonnevlekken. Tegen de hitte, het licht en de UV straling van de zon biedt een voor de lens geplaatst filter bescherming.
   
   

 
 

Op mijn 67ste (in 1993) is het me nog gelukt om in Castricum, via eigen ontwerp een dakkapel en een astrofoto terras te timmeren: 2,10 x 2,40 m, 2 meter boven de grond; om boven de boomtoppen in onze achtertuin uit te komen. Maar mijn zoons hadden als voorwaarde geteld: "als je met een kettingzaag werkt een schermhelm op; want een los schietende ketting kan je gezicht verbouwen."
   
   

Het astro-foto-terras naast de dakkapel. De leuningen zijn van de trap er naar toe.