Waarnemingen
Marijke van Denneheuvel
AWSV Metius

   

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius

   


Literatuurlijst astrofotografie

Opgesteld door:
Marijke van Denneheuvel (juni 1999)


  ALGEMEEN
     
  BOEKEN
   
  Covington M. Astrofotography for the Amateur
Een gids voor maan-, planeten-, kometen-, deepsky en zon fotografie.

Moore P. Exploring the nightsky with binoculair
De voornaamste sterrenbeelden en deepsky objecten. Ter oriëntering aan de nachthemel, hetgeen nodig is voor het fotograferen van deepsky objecten, samenstanden van maan en planeten, enz.

Wallis B. & Provin R. A. Manual for Advanced Astrophotography
Een schat van informatie over de keuze van telescoop, oculairs, film materiaal, filters, ontwikkelaar enz.
     
     
  ENKELE TIJDSCHRIFTEN
(zonder toevoeging betreft het Nederlandse tijdschriften)
 
     
  - Astronomy (Amerika);
- Astro Ciel (Frankrijk);
- Astrobulletin, waarin enkele van mijn artikelen over astrofotografie;
- De Amsterdamse Cluster, met mijn publikaties van af 1992;
- Heelal (België);
- Kometen Nieuwsbrief, waarin enkele van mijn artikelen;
- Metius Magazine, met mijn publikaties van af 1995;
- Nieuwsbrief Zon (België);
- Sky & Telescope (Engeland);
- Werkgroep Zon;
- Zenit.
     
  Bovendien heeft "de KOEPEL" (Zonnenburg 2; 3512 NL Utrecht) voor starters een grote hoeveelheid boeken, tijdschriften en brochures ter inzage en te koop. Daarvan kan, op aanvraag (tel. 030-2311360), een lijst worden toegestuurd.

Librairie de l'Astronomie; Chaussée d'Alsemberg 68; 1060 Bruxelles; tel. 02-5377843. Een winkel met een uitgebreid assortiment boeken en tijdschriften en op de 1ste etage 2de hands en antiquarische literatuur. Je bent er uren aan het werk! Zulke gedegen inleidingen als --Thieme's sterrenfoto boek-- (1968; nergens meer te koop) vind je daar. De eigenaar spreekt alleen Frans, zijn vrouw ook Nederlands.
     
     


ZON
   
Beck R,; Hilbrecht H.; Reinsch K.; Völker P. Vorwort prof W.Mattig
Handbuch für Sonnebeobachter
Om nachtelijke fotografie te starten had een van de auteurs een telescoop gekocht. Maar enige weken na die aanschaf werd er een lantaarnpaal voor zijn tuin geplaatst. Deze desastreuze gebeurtenis zette hij om in een start met zonnefotografie. Dit boek (1983), ruim 800 bladzijden, bevat een schat van richtlijnen en informatie.
Engelse vertaling: Solar Astronomy Handbook 1995; voor wie liever Engels leest
 
Giovanni R. Secrets of the Sun
   
Taylor P. Observing the Sun
Handbook 3 (voor zowel het fotograferen van protuberansen als zonnevlekken)
   
   

DEEPSKY
   
Burnham B. Celestial Handbook
Een trilogie met prachtige foto's; per deepsky object beknopte informatie over bij behorend sterrenbeeld; ontstaanswijze / ouderdom; helderheids graad / geschikt voor welke telescoop enz. (Equinox 1950 inplaats van 2000 is geen bezwaar, als men bij berekeningen daarmee rekening houdt).
In Amsterdam niet verkrijgbaar. Wel in Groningen Universiteits Boekhandel. Ook te bestellen bij de KOEPEL)
 
Brunier S. Astronomie du Ciel Profond
Vele foto's met informatie over registratie enz.) Vermoedelijk niet in Nederland verkrijgbaar. Wel te bestellen bij de KOEPEL en voorhanden in Brussel bij bovenstaand adres)
   
Het volgende drietal lijkt me een "must": voor zowel diegenen, die deepsky objecten opzoeken via --star hopping--, als degenen, die met de --verschil methode-- werken: zie mijn artikel in de Amsterdamse Cluster, Maart editie 1995; de Kometen Nieuwsbrief en het Astrobulletin herfst 1995; incl. mijn formule X = HMS ( N : I x ( HR ( B ) -- HR ( A )) + HR ( A )) voor het opzoeken van nog niet zichtbare kometen. Daarmee is het, in combinatie met de verschilmethode, mogelijk een nog niet zichtbare komeet vast in beeld te zetten, zodat je meteen ! kunt fotograferen, als het astronomisch donker is. Geen overbodige luxe in ons snel bewolkend Nederland.
   
1) Tirion W.; Rappaport B.; Lovi G. URANOMETRIA Volume 1
259 sterrenkaarten, waarop deepsky objecten voor het noordelijk halfrond
 
2) Edited by A. Hirschfeld. R. Sinott Sky Catalogue 2000.0 Volume 1
Stars to magnitude 8. Tabellen met de coördinaten (rechte klimming en declinatie), magnitude (helderheid) enz. van die sterren
 
3) Sky Catalogue 2000.0 Volume 2
Double stars, variable stars and Non stellar Objects.
(Non stellar objects: heldere gasnevels, donkere gasnevels, sterrenstelsels, radio bronnen enz.) Tabellen met coördinaten, magnitude enz.
(1, 2 en 3 gebruik ik dagelijks)
   
Vehrenberg H. Atlas der Schönsten Himmelobjekte
De foto's van alle Messier objecten, waarnaast vele NGC en IC objecten: bolvormige sterrenhopen, open sterrenhopen, gasnevels, sterrenstelsels; met kaartjes met locatie van deepsky objecten in het bij behorend sterrenbeeld en coördinaten ter oriëntatie; helderheid enz.. De meeste objecten zijn gefotografeerd met Schmidt instrumenten. Nu ook in het Engels vertaald en verkrijgbaar bij de KOEPEL Een inspirerend boek!
   
   

MAAN
   
Kitt M. The MOON
An observing guide for backyard telescopes; from the publishers of Astronomy Magazine. Een boek met schitterende maanfoto's en tekst voor onze kaartkennis (als je bijv. de maanbodembreuk Hyginus wilt fotograferen, moet je ongeveer weten, waar die Rille ligt om de maanfase vast te kunnen stellen, waarin die breuk in het contrastrijke gebied, de terminator, komt). Tekst ook over het gebruik van telescopen van 60 mm. doorsnede en vergrotingen van 40 maal tot Celestron 8 (20 cm. diameter) met barlow lens en vergrotingen tot 600 maal. Foto's van bekende plekken van de maan, zoals krater Copernicus en Sinus Iridum naast minder bekende structuren als krater Cauchy, Vallis Schröteri
 
Schwinge W. & Bart J. Fotografischer Mond Atlas
De foto's in deze atlas zijn minder mooi dan die in het boek van Michael Kitt. Maar ze zijn goed bruikbaar, omdat het opnamen zijn van de terminator per dag; voorzien van de namen van kraters en structuren. De licht en schaduw partijen van de terminator per dag laten zien, hoe bijv. een krater er werkelijk uitziet in de nacht, dat hij in die terminator ligt. Dat vergemakkelijkt de keuze van de te fotograferen kraters en structuren; en het herkennen ervan tijdens visueel "vooronderzoek" Getekende maankaarten dragen minder bij dan deze fotografische kaarten.